KÜLFÖLD

"Nem fog­juk túl­élni, sze­ret­lek!" - utolsó üze­ne­tek a po­koli to­rony­ból

Egyre nő a ha­lá­los ál­do­za­tok száma, sokan még min­dig nem ke­rül­tek elő a szerda haj­nali tra­gé­dia óta.
  • Szerző: KF

Szerdán hajnalban gyulladt ki és órák alatt teljesen kiégett a nyugat-londoni Grenfell-toronyház. Mikor a lángok felcsaptak a második emeleten – valószínűleg egy zárlatos hűtőszekrény miatt –, a lakók többsége éppen az igazak álmát aludta. A tűz pillanatok alatt elterjedt a 27 emeletes épületben. A hatóságok 17 halottról tudnak, valamint arról, hogy a legfelső három szinten lévőknek esélyük sem volt a túlélésre. 50 embert még mindig eltűntként kezelnek – ők valószínűleg már sosem kerülnek elő élve…

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Natalie Oxford - AFP
Fotó: Europress / Natalie Oxford - AFP

Azok, akik a tűz idejére az épületben rekedtek, valószínűleg tisztában voltak vele, hogy a segítség már nem tud időben megérkezni. Ezért többen is felhívták szeretteiket, miközben a füst és a lángok egyre közelítettek feléjük.

„A szomszédom lányát felhívta az egyik barátnője, és elmondta neki, hogy nem fogják túlélni a tragédiát, és azt kérte, hogy mindig emlékezzen rá: nagyon szerette”

– mesélte zokogva a 42 éves Hulya, aki a toronyház közelében élt.

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP
Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

Egy másik nő is a barátnőjéről mesélt, akiről már órák óta nem hallott: utoljára a nő egy üzenetet küldött, amiben a bocsánatát kérte, és elbúcsúzott. A nő két kicsi gyerekével a 24. emeleten élt, a férje csak egy véletlennek köszönhetően nem volt szerdán hajnalban a pokoli toronyban….

Eközben a címlapon
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP

Az eltűntek között vannak teljes családok is, de sok esetben néhány ember kijutott a lakásokból, míg rokonaik az épületben ragadtak. Egy anyuka például hat gyerekével menekült ki a lángoló pokolból, a kormos utcán viszont azt vette észre, hogy csak négy kicsi jutott ki, a másik kettőről azóta sem tud semmit. A 21-en élő Marcio Gomesnek viszont szerencséje volt: ő terhes feleségét és két lányát mentette ki a házból, de a földszinten azt vette észre, hogy Luana, a nagyobbik lány nincs vele. Egy tűzoltó segítségével azonban megtalálta a lépcsőházban az ájult tinilányt, így a család megmenekült.

Fotó: Europress / Adrian Dennis - AFP
Fotó: Europress / Adrian Dennis - AFP

200-nál is több tűzoltó vette fel a harcot a lángokkal: néhányan 8-12 órán át küzdöttek a perzselő hőségben a lakók életéért. Az egyik tűzoltó szerint a pokoli torony a 9/11-es terrortámadás pusztítására emlékeztette: az ikertornyok lángoltak hasonló módon, mint ez a békés lakóház. Terry 27 éve szolgál tűzoltóként, de azt mondja, ilyen pusztítást még sosem látott. Néhány kollégája nem is bírta, a pihenőidőben zokogva borultak a földre.

Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP

Az áldozatok azonosítása hosszú időt fog igénybe venni, addig számtalan család reménykedik abban, hogy a rokonaik túlélték a tüzet – de sokan csak a borzalmas hírrel fognak szembesülni. Egy lakó, a 43 éves Omega Mwaikambo le akarta rövidíteni a bizonytalanság időszakát, ezért az egyik halálos áldozat zsákját felnyitotta, és fotókat készített a halottról, majd a képeket feltöltötte a Facebookra – abban a reményben, hogy valaki azonosítani tudja majd az áldozatot. A férfit halottgyalázás miatt őrizetbe vették.

Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP

A toronyház környékét még mindig hamu és törmelékek borítják, szemtanúk és lakók várják megpörkölődött ruhákban az újabb híreket. A közeli utcákat ellepték a segítőkész emberek: ételt-italt, ruhákat és játékokat hoztak a túlélőknek és a tűzoltóknak, miközben a 72 sebesültet 6 különböző kórházban ápolják. A tömegben pedig egyre többen azt mondják: a tragédiát megelőzhették volna, ha a toronyház átépítésekor a biztonságra is odafigyelnek…