KÜLFÖLD

Pokoli torony: az ő hűtője gyilkolt meg 100 embert

Most már biz­tos­nak tűnik, hogy a lon­doni Gren­fell-to­rony­há­zat ki­égető tüzet egy meg­hi­bá­so­dott hű­tő­szek­rény okozta.
  • Szerző: Kf

A tragédia halálos áldozatainak pontos száma még ismeretlen, de a hatóságok szerint száznál is többen vesztették életüket a lángokban és a füstben. A hűtőszekrény tulajdonosa azonban életben maradt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az etióp taxisofőr, Behailu Kebede a 4. emeleten élt kisgyerekével és feleségével. A férfi felébredt a robbanásra, a tűz láttán pedig azonnal a lépcsőházba rohant, és annyi szomszédot ébresztett fel, amennyit csak tudott. Azonban ahogy a lángok egyre terjedtek, kénytelen volt a családját menteni és maga mögött hagyni a pokoli tornyot. Gyors reagálásával sokakat megmentett, de a hűtője vagy száz ember halálát okozta, és ezt nem bírja feldolgozni.

„Ez az egész szétszakítja a lelkem. Az én hibám, nem tudtam tenni értük semmit”

– ismételgeti folyamatosan a lelkiismeret-furdalástól gyötört férfi. Ismerősei szerint Kebedét kísérti a halottak szelleme, többen is attól tartanak, hogy a kedves, nagylelkű férfi beleőrül a tragédiába.

Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP

A rendőrség egyelőre 17 halálos áldozatról tud biztosan, valamint arról, hogy a legfelső három emeleten tartózkodók közül valószínűleg senki nem élte túl a tüzet – de azt nem tudni, pontosan hányan is voltak ekkor az emeleteken. A hatóságok szerint több tucat áldozatot soha nem fognak tudni pontosan azonosítani, olyan mértékben megégtek a holttestek.

Eközben a címlapon