HARCÉL

Le­ta­gadja a té­nye­ket az Eu­ró­pai Bi­zott­ság

A brüsszeli ve­ze­tők sze­ret­nék el­fedni azt, hogy mi­lyen nyil­ván­való kö­vet­kez­mé­nyei van­nak az el­hi­bá­zott be­ván­dor­lási po­li­ti­ká­nak - mondta az Or­szág­gyű­lés el­nöke hét­főn Pak­son, egy la­kos­sági fó­ru­mon.

A lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón Kövér László elmondta: az Európai Unió tagállamaiban a tömeges illegális migráció növelte a bűnözést, a nők elleni erőszakot, és az elmúlt években több mint háromszáz ember halt meg terrorcselekményben.

A házelnök azt mondta: az Eurobarometer felmérése szerint

az EU polgárai legfontosabb problémaként az illegális migrációt vagy a terrorizmust jelölték meg.

„A kampányban az Európai Bizottságnak és a régebbi tagállamok főáramú politikusainak az a törekvése, hogy ezt megoldott kérdésként kezeljék, ehelyett előjön a klímaváltozás, más kérdések, amik az emberek életét biztonságosabbá tennék” – mondta a házelnök.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Újabb kérdésre válaszolva kifejtette:

a „régi vágású brüsszeli és európai uniós elit” megpróbál szélsőségesnek beállítani mindenkit, aki nem ért velük egyet, így próbálják megállítani a migrációellenes tábor támogatottságának növekedését.

Kövér László reálisnak nevezte, hogy a migrációt ellenző politikai erőknek, – „nevezzék őket akárminek” –, a mostanihoz képest jelentősebb súlyuk lesz az EP-választás után.

Azt mondta, ez a politikai erő adott esetben a mérleg nyelve is lehet vagy az Európai Néppárton (EPP) belül komoly tábort fog a Fidesz maga mögött tudni.

Eközben a címlapon

„Ha ez így lesz, akkor talán Európa egyik fele nem próbálja meg diktátumokkal ráerőltetni a maga világképét, jövőképét, akaratát a másik felére” – tette hozzá.

Nem mindegy, hogy a Fidesz-KDNP 11, 12, 13 vagy 14 mandátumot szerez a választáson, mert minél több a mandátumuk, „annál kevésbé lehet erkölcsi értelemben félresöpörni vagy kilökni” őket az EPP-ből.