RIPOSTER

Lerobbant Áder János köztársasági elnök gépe

Lerobban Áder János köztársasági elnök gépe, emiatt kis híján nem tudott elutazni a csíksomlyói búcsúra. Végül gyors megoldás született.
  • Szerző: Ripost

Magyarországnak a környező országokkal ellentétben nincs kormánygépe, emiatt vagy menetrendszerinti járatokkal, vagy, amennyiben nincs ilyen, vagy nem lehetséges így megoldani, bérelt repülőgépekkel szervezik meg az államfői utazásokat.


A köztársasági elnöki hivatal a magyar hadseregtől szokott bérelni egy több, mint negyvenéves teherszállító gépet, aminek a beceneve Ordító Egér. Az Antonov típusú gépbe székeket kell csavarozni, ha Áder  János nagyobb delegációval együtt utazik. A gépben minden régi: a 2000-es években modernizálták ugyan, de a műszerek ugyanazok, amelyeket 1969-ben terveztek.

Ez a gép romlott most el az utolsó pillanatban, így a magyar államfőnek gyorsított közbeszerzési eljárással kellett új gépet bérelni, jóval drágábban, hogy el tudjon utazni a legnagyobb magyar zarándoklatra, a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Áder János egyébként vasárnap Csíkszeredában az erdélyi magyarok legnagyobb püspöke, Márton Áron szobrának az avatásán is részt vesz.