FAZÉK

A len­gyel ko­vá­szos uborka meg­hök­kentő titka

Imád­juk a ma­gyar ko­vá­szos ubor­kát, ezt gyor­san szö­gez­zük le! De a len­gye­lek olyan rafi­nált­sá­got ta­lál­tak ki ko­vi­ubi ügy­ben, amit ér­de­mes el­lesni tőlük!

A kovászos uborkának a lengyeleknél is nagy tradíciója van, igaz, náluk egy kicsit máshogy készül  a hűsítő csemege, mint amit megszoktunk. A lengyelek az eleve tartós változatban hisznek, így télen is vidáman fogyasztják a nyáron megkovászolt ubit, sőt finom ételeket is készítenek belőle.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nincs benne kenyér, egy morzsa se!

Míg nekünk természetes, hogy a kovászos uborka kenyérrel készül, addig náluk ez a hozzávaló teljes mértékben hiányzik a receptúrából. Hogy akkor mitől lesz finom?

A titok a fűszerekben rejlik!

A lengyel koviubiban elsősorbana fokhagyma dominál a kapor mellett, de tormát és mustátmagot is használnak hozzá.

Tulajdonképpen ezekkel a fűszerekkel érik el azt a jellegzetes ízt, a pici csípősséget,

amit mi magyarok csak akkor tudunk felmutatni, ha hagyjuk kicsit túlérni a kovászos uborkát.

Íme, a lengyel recept:

- uborka, amennyi belefér az üvegbe

- 3-4 cikk fokhagyma

Eközben a címlapon

- tisztított torma

- felvirágzott kapor, szárával együtt

- szemes, fekete bors

- szegfűbors

- mustármag

- babérlevél

Plusz egy apró titok:

ahhoz, hogy ropogós maradjon az uborka, tenned kell az üvegbe egy meggy- vagy tölgylevelet is.

Így készítsd!

Minden üveg aljába tegyél kaprot. Majd állítsd bele szorosan az uborkákat úgy, hogy közpén maradjon egy lyuk. Ide szórd bele a fűszereket, a hasábokra vágott tormát és a fokhagyma gerezdeket. Majd a lyukba is tegyél egy uborkát.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Ezután forrald fel a lét! 4 l vízhez adj 250-270 gr sót és egy csapott evőkanál cukrot. Hűtsd langyosra, majd öntsd az üvegekbe úgy, hogy teljesen ellepje az uborkát. Tekerd rá az üvegekre a tetőt, majd fordítsd őket fejjel lefelé. Hagyd, hogy így hűljenek ki. Ha felállításkor valamelyik üveg sziszeg, az nem jó, mivel a hang azt jelzi, hogy a tető nem zár tökéletesen.

Tudtad? A magyar kovászos uborkát is tartósíthatod egy ügyes módszerrel, nézd csak!