MEDICINA

Lel­kes vagy és vért adnál? Hi­he­tet­len, de ez mind ki­záró ok

Egyre több in­ter­ne­tes fel­hí­vást lát­ha­tunk cél­zott vagy szer­ve­zett vér­adásra. Ha lel­kes vagy, és se­gí­teni sze­ret­nél, ér­de­mes tá­jé­ko­zód­nod, egy­ál­ta­lán ad­hatsz-e vért. Össze­szed­tük, mi­lyen ál­la­pot­ban vagy mi­lyen be­teg­ség ese­tén nem le­hetsz donor.

Idén Romániában és Ausztriában is regisztráltak olyan megbetegedéseket, melyeket a West Nile vírus okozott, illetve Franciaország jelentett Chikungunya vírusfertőzést. Így akik jártak ezekben az országokban, 30 napig nem adhatnak vért hazánkban. Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint a véradás előtti kivizsgáláson erre is szűrik a donorokat. De nem csak ilyen rendkívüli helyzetekben végeznek szűréseket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A közösségi médiában számtalan felhívással találkozhatsz véradással kapcsolatban, a leggyakrabban azok számára kérnek vért, akik balesetet szenvedtek (ezt hívják irányított véradásnak). De ugyanígy értesülhetsz arról, hol van szervezett véradás éppen. Sajnos azonban nem mindenki alkalmas donornak - és ez nem az egyetlen dolog, ami meglepetésként érhet, ha információk nélkül mész el vért adni.

Ha még soha nem voltál, első körben azt érdemes tudnod, hogy egyáltalán nem vészes a dolog, mindössze fél óra az egész, és egy apró tűszúráson kívül semmit nem érzel. Előtte igyál bő folyadékmennyiséget (ezt egyébként ott is biztosítják), és semmiképp ne üres gyomorral menj! A véradás ugyanis legyengít, fel kell vértezned magad előre.

A személyi adatok megadása után kérdőívet vesznek fel az egészségi állapotodról, majd egy laboratóriumi és orvosi vizsgálat következik, ami során megállapítják, hogy adhatsz-e vért. Számtalan krónikus betegség máris kizár a véradásból, ezekről érdemes az Országos Vérellátó Hálózat honlapján tájékozódnod, hiszen például mentális rendellenességgel, cukorbetegséggel, de akár egy sima vírusfertőzéssel sem adhatsz vért. De nem csak az aktuális egészségi állapot lehet kizáró ok: például ha tetoválásod és piercinged van, csak akkor lehetsz donor, ha azok hat hónapnál régebben készültek. Terhesség és szoptatás ideje alatt, vagy menstruáció idején se lehet vért adni, ahogyan kizárják azt az önkéntest is, aki az elmúlt egy hónapban szedett antibiotikumot.

Fotó: Balogh Máté
A véradás során 450 milliliter vért vesznek le - ezzel három beteg életét menthetik meg. Ezen felül még három kémcsőnyit vesznek le,  amin elvégzik a szükséges teszteket: megállapítják a vércsoportod, és vizsgálják a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitisz-A, illetve szifilisz fertőzöttséget.

De nem csak a megmentett életek és a szűrővizsgálat miatt érdemes véradónak lenni: kutatások szerint a rendszeres véradás csökkenti a szívinfarktus, a stroke és a daganatos betegségek kockázatát.