NÍNÓ

Le­lep­lez­tük, így mű­kö­dik a kol­dus­maffia Bu­da­pes­ten

Elön­töt­ték a pa­na­szok az in­ter­ne­tet: Bu­da­pest szí­vé­ben, a Deák téren zak­lat­ják a já­ró­ke­lő­ket "sü­ket­néma" kol­du­sok egy ál­lí­tó­la­gos ala­pít­vány ne­vé­ben. Hamar ki­de­rült róluk, hogy nem sü­ket­né­mák, sőt meg­ölés­sel fe­nye­get­ték le­lep­le­ző­jü­ket. Miért te­he­tet­len a rend­őr­ség?
címkék:
  • Szerző: Ripost
Kéregető süketnémának adta ki magát és egy kamu alapítványnak gyűjtött pénzt

– meséli a Ripostnak Szegő Andor, aki a Deák tér mellett futott bele a koldusmaffia egyik tagjába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Megkértem, hogy mutasson valamilyen papírt, mert az általa mutogatott nyomtatott lap nagyon amatőrnek tűnt. Erre elsétált. Amikor lefotóztam, hirtelen újra tudott beszélni és a hallása is visszatért, de magyarul nem tudott. Nem sokkal ezután előlépett egy társa, aki megfenyegetett, hogy megölnek és elásnak

– mesélte lapunknak, hozzátéve: természetesen feljelentést tett a rendőrségen. A férfi le is videózta a tetteseket, és feltette az internetre a felvételt – majd rögtön áradni kezdtek a panaszkodó kommentek a „koldusmaffiáról”.

Sokféle trükk: rokkantság, fejkendős néni, gyerekes anyuka

A kamu romániai koldusok hálózata egész Európát behálózza. Nem csupán nem létező alapítványoknak kérnek pénzt: gyógyszerre, halálos beteg gyermek kezeltetésére, vagy súlyosan sérültek ellátására is koldulnak. Begyógyszerezett, ezért mindig alvó gyermekkel is koldulnak az utcán, aluljárókban. Gyakran mozgássérültnek adják ki magukat, erőszakosan kérnek, követelnek pénzt. Tipikus a nagyon beöltözött, mindig a földön térdelő helyzetben fekvő, kolduló fejkendős néni is, akiről gyakran kiderül: nem is „néni”, hanem fiatal, sokszor fiú.

Eközben a címlapon

Szervezetten hozzák-viszik őket

Lapunk információi szerint szervezetten szállítják a koldusokat. Kijelölt helyük van, kötelezően elvárt teljesítménnyel: reggel hozza őket a kisbusz, leteszi a „törzshelyen”, majd este elviszi ismeretlen helyen lévő szálláshelyükre. Az elkövetők és a szervezők többsége is roma. A koldusokat erőszakkal kényszerítik, gyakran saját hozzátartozóik a koldulásra.

A hálózat egész Európában működik, ugyanezekkel a „típusokkal”: öregasszony, kisgyerekes anyuka, rokkant, alapítványi kéregető... Nemrég Ausztriában egy kéregető által okozott baleset kivizsgálása közben hullott le a lepel egy koldultatással és egyéb bűncselekmények elkövetésével foglalkozó banda ténykedéséről.

Napi 25 ezer forintot kell leadniuk, milliók jönnek össze

Egy 22 éves román fiú kihallgatásán elmondta a szörnyű részleteket: három román testvér kényszerítette arra, hogy "Pénzre van szükségem a gyermekem műtétjéhez" feliratú táblával a kezében kéregessen Ausztriában. A fiatalembert a bűnözők állandóan figyelték, a szabadban kellett éjszakáznia, alig kapott enni. Rendszeresen bántalmazták és fenyegették, ha nem akart "dolgozni". Napi 80 eurót (25 ezer forint) kellett leadnia, különben átkutatták a holmiját. Jó napokon állítása szerint 100 eurót (30 ezer forint) is megkeresett. Néhány hónap alatt több mint 4500 eurót (1,3 millió forint) adott át a testvéreknek. De a banda sok más bűntény, betörés, lopás elkövetésére is rákényszerítette.

Ha nem jön a bevétel, lopniuk kell

Egy spanyol lap beszámolt egy ugyanilyen madridi történetről is: egy eperszedésre az országba érkezett lányt kényszerítettek koldulásra.

„Mindennap kiállok ugyanarra a helyre. Úgy működik, mint a maffia. Mindig százalékot adok a területi vezetőnek.”

Az olasz rendőrség Milánóban tavaly úgy fülelt le egy bandát, hogy egy éven át figyelték a közlekedési lámpáknál és utcasarkokon őket.  Napi 10-12 órát voltak kint az utcán, a főnök is megjelent néha. Barakkokban aludtak a külvárosokban, enni és inni sem mindig kaptak.  Az útlevelüket elvették tőlük és kényszerítették a koldulásra. A főnökök naponta 35 eurót vártak el, aki nem volt rá képes, annak lopással vagy más módon kellett pótolnia.

Az olasz rendőrség szerint a koldusmaffia csoportjai felosztották egymás között a városokat. A milánói koldusokat kézben tartó Ibram Saba néhány év alatt egymillió eurót keresett a rabszolgáival", és Konstanca mellett épített magának belőle villát – írta a Corriere della Sera.

Csodapalotákat építenek a pénzből Erdélyben

Erdélyben az Aranyosgyéres és Bánffyhunyad közötti falvakban rengeteg a pazar „cigánypalota”: elképesztő méretű, kínai pagodára vagy angol kastélyra hasonlító luxusvillák épültek úgy, hogy évente alig egy-két hónapig laknak bennük. A közbeszéd szerint nagyon sok közülük koldulásból épült, nemrég a BBC és a Daily Mail is cikkezett a koldusmaffia palotáiról – mint mondják, a koldusok, tolvajok és fémkereskedők európai hálózata önti ide a pénzt...

Miért tűnik tehetetlennek a magyar rendőrség?

A koldulás Magyarországon nem bűncselekmény. A szabálysértései törvény szerint:  „…aki gyermekkorú személy társaságában koldul, szabálysértést követ el… aki közterületen vagy nyilvános helyen, olyan módon koldul, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából leszólítja, továbbá az is, aki házról házra, illetve lakásról lakásra járva kéreget, szabálysértést követ el.”

Az önkormányzatnak a közterület-felügyelők révén van módja ellenőrizni a koldulókat, és szükség esetén ők intézkednek.

A koldulók, és az őket működtető hálózat közötti szálak felderítése szinte lehetetlen feladat, de maga a koldulásra rábírás sem bűncselekmény.  A rendőrségnek intézkedési joga csak akkor van, ha ehhez bűncselekmény is kapcsolódik, pl. kiskorúakat bírnak rá koldulásra, vagy például lopás, csalás kapcsolódik a koldulás mellé.

Az alapítványok nevében pénzgyűjtő csalók esetében már más a helyzet. Mert itt egyértelműen csalás bűncselekményét követik el, és ha tetten érik az elkövetőt, azonnal eljárás alá vonhatók, hiszen a Ripost által megszerzett kép alapján, dokumentálják is tevékenységüket

Ilyen íveken "gyűjtik  pénzt a nem létező alapítványok nevében kéregetők.

címkék: