KÜLFÖLD

Nem en­ged­jük, hogy meg­öl­jék a fi­un­kat!

Egy fi­a­tal há­zas­pár küzd a kisfiuk éle­té­ért - az or­vo­sok­kal, akik sze­rint a babát hagyni kel­lene mél­tó­ság­gal meg­halni.
  • Szerző: KF

A hét hónapos Charlie Gard szülei minden napjukat egy londoni kórházban töltik – gyermekük mellett. A kisfiú ugyanis egy nagyon ritka genetikai betegséggel született, és jelenleg gépek tartják életben. Az orvosok azt kérik a szülőktől, hagyják a picit méltósággal meghalni, Connie és Chris azonban még küzd egyetlen gyermekéért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Illusztráció
Illusztráció

Charlie múlt augusztusban született, látszólag egészségesen. Azonban hamar kiderült, hogy nincs minden rendben: semmit nem fejlődött, 8 hetes korában pedig visszakerült a kórházba. Az orvosok megállapították, hogy Charlie egy olyan ritka mitkondriális betegségben szenved, amelyet előtte csak 16 embernél diagnosztizáltak a világon. A kór gyakorlatilag minden szervet károsít, a túlélési esélyek minimálisak.

Az orvosok szerint most már fel kéne adni a harcot, hiszen minden lehetőséget kimerítettek, a kisfiú állapota viszont egyre tovább romlik. A szülők viszont interneten keresztül gyűjtenek pénzadományokat, abban bízva, hogy egy amerikai beavatkozás megmentheti a kicsi életét.

A ritka betegségre még nincs gyógymód – egy amerikai tudós azonban épp egy kezeléssel kísérletezik. A szülők ebben a kísérletben bíznak, az amerikai úthoz viszont rögtön egy magángépre lenne szükségük, hiszen a kisfiút egy pillanatra sem lehet levenni a kórházi gépekről, azokat viszont csak speciális repülővel lehet szállítani. A kezelési költségekkel együtt a családnak közel 1,2 millió fontra, azaz 430 millió forintra lenne szüksége

Az idő azonban fogy, a kórház és a szülők is a bírósághoz fordultak, hogy döntsenek: élhet-e még egy kicsit Charlie, vagy a szülőknek fel kell adniuk minden reményüket.

Eközben a címlapon