DIÉTA

Lehet, hogy túl sok cukrot eszel? Ezek a jelek erre utalnak!

Ré­góta tud­juk, hogy a cukor min­den fron­ton árt a szer­ve­ze­ted­nek. Rá­adá­sul gyak­ran nem is vagy tu­da­tá­ban annak, mennyit fo­gyasz­tasz be­lőle. A tes­ted vi­szont pon­to­san tudja: ha eze­ket a je­le­ket ta­pasz­ta­lod, a leg­főbb ideje ki­ik­tatni a fehér mér­get az ét­ren­ded­ből.

Állandóan fáradt vagy

Ha folyton fáradtnak érzed magad, pedig eleget alszol, akkor valószínűleg a cukor a bűnös. Bár a cukorból gyorsan energiát nyersz, az energiaszinted legalább ilyen hamar vissza is esik. Nézz rá kritikusan az étrendedre, és ahol lehet, spórolj a cukorral.

Fotó: Pinterest
Folyton édességet és szénhidrátot ennél

Ha naponta megkívánod az édességet, jó esély van rá, hogy cukorfüggő lettél. Ez ugyanis egy láncreakció, egyre többre és többre van szüksége a szervezetednek, hogy jól érezd magad. Ideje szakítanod a függőséggel!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mindig náthás vagy

Ha gyakori vendég nálad a nátha, lehet, hogy erről is a cukor tehet: a túlzott cukorfogyasztás ugyanis megterheli az immunrendszert.

Fotó: Pinterest
Ködös az agyad (különösen étkezés után)

A koncentrációs képesség csökkenése az alacsony vércukorszint egyik tünete. Ha túl sok cukrot fogyasztasz, a vércukorszinted le-fel ugrál, nem csoda, ha semmire nem tudsz figyelni.

Fotó: Pinterest
Semmi nem olyan édes, mint régen

Az állandó cukorterheléstől szó szerint elfáradnak az ízlelőbimbók, te pedig egyre több cukrot eszel, hogy édesnek érezd az ételeket. Ha viszont egy időre felfüggeszted a cukorevést, magukhoz térnek, és azt fogod észrevenni, hogy az édességek elviselhetetlenül édesnek tűnnek.

Bőrproblémák gyötörnek

A cukor gyulladáskeltő élelmiszer, így a pattanások, vagy a rosacea tünetei is mérséklődnek, ha leszoksz róla. Ráadásul a folytonos fáradtság okozta fekete karikák is eltűnnek a szemed alól, ha kevesebb cukrot fogyasztasz.

Eközben a címlapon

Fotó: Pinterest
Felszedtél pár kilót

A cukor nem tartalmaz hasznos tápanyagot, a vércukorszinted folytonos hintáztatása miatt viszont nagyon hizlal. Egy idő után azonban nemcsak a hízás jelent problémát: akár inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség is kialakulhat.