LEGFRISSEBB

Le­bu­kott a Soros-egye­tem: Így pró­bálja a mil­li­ár­dos át­verni Ma­gyar­or­szá­got

Nincs is igazi ame­ri­kai "anya­egye­teme" a pesti Soros-is­ko­lá­nak. Na­gyot ha­zud­tak, ami­kor az el­len­ke­ző­jét ál­lí­tot­ták.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Nem indított valódi egyetemi képzést a Soros-egyetem, a CEU az amerikai Bard College-dzsal közösen – derül ki egy a Magyar Idők birtokába került felvételből.

Enyedi Zsolt, Soros pesti rektor-helyettese a Magyar Idők kérdésére bevallotta, mindössze valamiféle diplomának nem minősülő oklevél szerezhető az egyetlen „szakon”, amelyet a CEU a tengerentúli intézménnyel együttműködve hozott létre. A Soros-egyetem így továbbra sem felel meg a magyar felsőoktatási törvénynek.

A hangfelvételen, ami egy diák és a tanulmányi osztály munkatársa között zajlott kiderült, hogy az Egyesült Államokban tulajdonképpen „nincsen semmi”. Ezt a Soros-egyetem tanulmányi osztályának munkatársa Janet Stetson szó szerint így mondja a hangfelvételen.

Minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a CEU-hoz, csak az utóbbi intézményben oktatják, tehát nem az Egyesült Államokban, itt nincsen semmi – hangsúlyozta többször is a felvétel tanúsága szerint Soros munkatársa.

Eközben a címlapon

Szavai szerint mindössze jelentéktelennek mondható együttműködés van a két intézmény között.

Magyarán primitív átverés, hogy egy valódi amerikai egyetem lenne az „anyaintézménye” a budapesti Soros-egyetemnek. Sima átverés, csalás minden ezzel kapcsolatos állítás.
Ebben a gipszkarton házban működik az amerikai kamu Soros-egyetem.
Ebben a gipszkarton házban működik az amerikai kamu Soros-egyetem.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora néhány hete arról beszélt: az egyetem teljesítette a magyar kormány által támasztott feltételeket a működésükhöz, ám az a jelzés érkezett hozzájuk, hogy a kabinet nem akarja aláírni az előkészített nemzetközi egyezményt.

Figyelemre méltó, hogy a hazánkban működő 27 külföldi felsőoktatási intézmény közül a CEU-n kívül egyik sem kifogásolta a felsőoktatási törvény tavalyi módosítását, amely előírja, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemek csak akkor adhatnak ki külföldi diplomát, ha a származási országukban rendelkeznek anyaintézménnyel.

A magyar kormány legutóbb az amerikai Notre Dame Egyetemmel állapodott meg arról, hogy az intézmény elindíthatja képzési programját Budapesten. Kizárólag a Soros-egyetem próbálja primitív eszközökkel becsapni Magyarországot.

Íme a Magyar Időkhöz eljuttatott angol nyelvű hangfelvétel.

címkék: