KÜLFÖLD

Le­bon­ta­nák a Spa­nyol­or­szá­got dél­ről védő ke­rí­tést

Ez az új, szo­ci­a­lista spa­nyol kor­mány bel­ügy­mi­nisz­te­ré­nek terve. Pedig a Ceuta és Mel­illa te­le­pü­lé­sek­nél épült drót­ke­rí­tés eddig meg­védte az or­szá­got és Eu­ró­pát is a Ma­rok­kó­ból, il­letve más af­ri­kai or­szá­gok­ból ér­kező il­le­gá­lis be­ván­dor­lók­tól.
  • Szerző: SZM

„Mindent megteszek azért, hogy a Ceuta, Melilla és Marokkó határán lévő szögesdrótot lebontsuk” – mondta az új, baloldali spanyol kormány belügyminisztere, Fernando Grande-Marlaska az Epochtimes szerint.

A hír bombaként robbant, különösen azért, mert ugyanez a kormány engedélyezte, hogy az Aquarius nevű NGO-hajó Valenciában partra tegye az Afrikából, elsősorban Algériából és Marokkóból származó 629 migránst.

„Nem elfogadható a kerítésen átugráló emberek látványa” – tette hozzá a miniszter. Majd hozzátette: „Szolidaritásról, az emberi méltóság tiszteletéről beszélünk. A migráció szabályozása nem jelentheti mások akadályozását...”

Melillában 2005 szeptemberében migránsok rohamozták meg a kerítést, amit a spanyol oldalról gumilövedékekkel, a marokkóiról viszont éles lőszerrel viszonoztak. Az incidensben legalább 13 ember meghalt, és ötvenen megsebesültek. A tragikus események után háromról hat méter magasra növelték a falat. Különösen pikáns, hogy a „modernizálást” nem kevés pénzzel segítetteaz Európai Unió.

Jelenleg Ceutánál két, párhuzamosan futó, 6 méter magas szögesdróttal kiegészített kerítés áll, Melillánál a két, 6 méter magas kerítés között még egy 3 méter magas kerítés is húzódik szögesdróttal és fejlett figyelőrendszerrel. A határőröket kamerák, hang- és rezgésdetektorok is segítik.

Sokan sérülnek meg a drótakadályon /képkocka egy videóból/

Eközben a címlapon

Ezzel együtt – főként 2015 után - sokszor több tíz, esetenként több száz migráns is sikerrel mászott fel a második kerítésre és dobta át magát Európába. Ott pedig a spanyol határőrök igyekeztek elfogni a bejutottakat. Már akit tudtak.