RIPOSTER

Lán­gok­ban áll a til­tott zóna Cser­no­bil­ban, 144-en ol­ta­nak

Ismét tűz ütött ki a cser­no­bili til­tott öve­zet­ben; a szá­raz fű ka­pott lángra a napok óta tartó, 30 Cel­sius-fok fö­lötti nyári ká­ni­ku­lá­ban.

A lángok három helyen csaptak fel a tiltott övezet déli részén, a tűz mintegy 32 hektár területre terjedt ki. A katasztrófa elhárításában 144-en vesznek részt 19 tűzoltóeszközzel - jelentette vasárnap az ukrán katasztrófavédelem.

Legutóbb június végén gyulladt ki a száraz növényzet a csernobili tiltott zónában, akkor is ugyancsak az elhagyatott település közelében. Akkor mintegy 130 hektáron pusztítottak a lángok,

EZEKET OLVASTAD MÁR?
a vizsgálat szerint szándékos gyújtogatás okozhatta a tüzet.
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

A helyszínen két fáklyát találtak a mentést végzők.

Rendszeres gyújtogatás

A Kijevtől mintegy 120 kilométerre északra fekvő csernobili atomerőmű körüli tiltott zónában év eleje óta már 56-szor ütött ki tűz,

az esetek 70 százalékában a vizsgálat szándékos gyújtogatást állapított meg

most nem lenne meglepő, ha a vizsgálat ismét szándékosságotállapítana meg.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

A világ eddigi legsúlyosabb nukleáris katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka 1 óra 23 perckor következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a csernobili atomerőműben. A nukleáris szennyezés miatt az atomerőmű környékén úgynevezett tiltott övezetet alakítottak ki, ahonnan kiköltöztették az ott lakókat.

Eközben a címlapon