KÜLFÖLD

Mig­ráns­ri­adó a La Manche csa­tor­nán

Egyre több mig­ráns pró­bál meg a La Manche csa­tor­nán ke­resz­tül el­jutni Nagy-Bri­tan­ni­ába. A gu­mi­csó­na­kok­kal útnak in­duló il­le­gá­lis be­ván­dor­lók meg­fé­ke­zé­sére újabb spe­ci­á­lis hajók ér­kez­tek a tér­ségbe.
  • Szerző: WM

Az elmúlt években az volt a jellemző, hogy a migránsok a francia határnál megpróbáltak felkapaszkodni olyan kamionokra, amelyek az Egyesült Királyság felé tartottak. Az illegális bevándorlók módszereit lényegében teljesen kiismerték a hatóságok, ezért most már új eszközökkel próbálkoznak.

Az eddig leginkább csak a Földközi-tengeren látott képsorok már a két ország között lévő La Manche csatornán is megjelentek. Egyre nagyobb számban döntenek úgy migránsok, hogy gumicsónakokkal próbálnak meg áthajózni Franciaországból Nagy-Britanniába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy október elejétől a tavalyi év végéig, vagyis 3 hónap alatt 400-an kíséreltek meg ily módon a szigetországba jutni. Ezért úgy döntöttek a brit hatóságok, hogy további speciális hajókat küldenek a csatornához, amelyek nem csak a bevándorlók kimenekítését szolgálják, de határvédelmi feladatokat is ellátnak majd.

A brit belügyminiszter közlése szerint meglepő módon az tapasztalható, hogy a migránsok többsége iráni menekült, korábban ők elenyésző számban próbáltak meg az Egyesült Királyságba szökni. Sajid Javid hozzátette:

A migránsok egy pillanatig sem gondolhatják komolyan, hogy az illegális úton országunkba érkezettek itt maradhatnak. A legrövidebb úton toloncoljuk vissza őket Franciaországba. Így tudunk leghatékonyabban fellépni az embercsempészek ellen is

– jelentette ki a belügyi tárca vezetője.