KEDVENC

Ku­tyát vagy cicát tar­tasz? Ezzel tu­tira meg­gyű­lik a bajod neked is

Ked­ven­ce­det imá­dod, de a kel­le­met­len sza­gok ki­akasz­ta­nak, ugye? Saj­nos a cica és a kutya is több fron­ton tá­mad­hatja be a la­kást. Sze­ren­csére van meg­ol­dás, nem is kevés! Mu­tat­juk!

A házi kedvencekben nagyon sok örömöd lehet, egy kutya, cica családtag. Azonban mindenképpen jár velük egy kis kellemetlen szag, amit átvesznek a szőnyegek és a bútorok. Cicák esetében ott a  macskaalom is, ami minderre rátesz egy lapáttal. Sajnos egy idő után hiába szellőztetsz, mindenhol érzeni fogod kedvenced átható jelenlétét. Szerencsére van megoldás!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Kitartó és rendszeres takarítás

Főleg ott, ahol sokat tartózkodnak a kedvenceid. A szőnyeg porszívózása önmagában nem elég, utána enzimes tisztítószerrel is menj át azokon a területeken, ahol baleset történt, például jelölt a cica, vagy bevitt valami piszkot a mancsán a kutya.

2. A macskaalom rendszeres tisztítása

Bármilyen zárt az alomtálca, és akármilyen nedvszívó is az alom, akkor is van valamennyi szag a levegőben. Sokan csak kétnaponta takarítják ki – ez hiba, ha nem akarsz szagokat, legalább naponta cseréld ki. És természetesen vidd le azonnal a szemetesbe, amit kiszedtél!

3. Sok-sok fésülgetés

Cicánál és hosszú szőrű kutyánál is eltávolítod így a kihullott, bundában ragadt szálakat, és ezzel az elhalt hámsejteket is, amik okozhatnak szagokat a bundában.

4. Amit a kedvenced ki nem állhat: a fürdetés

A macskák fürdetésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények: sokan úgy tartják, árt nekik, mások rendszeresen ráveszik a cicát a fürdőzésre. Kutyák sem mindig szeretik, de a rendszeres fürdéssel tiszta lesz a bunda, és egy ideig nem lesz kutyaszaga a jószágnak.

5. A cicák-kutyák ágyneműjét is mosni kell!

Az alvóhelyükben lévő takarók, lepedők is okozhatnak szagokat a lakásban, maga a cicaház vagy a kutya fekhelye is. Érdemes rendszeresen porszívózni, tisztítani, mosni őket, hogy megszűnjön a szagforrás.

Eközben a címlapon

6. A játékokat tisztítani?

Lehet, hogy szoktad, az tény, hogy a legtöbb embernek nem jut eszébe kimosni a blöki vagy a cica kedvenc plüssét időről-időre, pedig bűzölöghetnek néhány hónap rágcsálás után ezek is!

7. Szerezz be légfrissítőt!

Lehetőleg olyat, ami folyamatosan biztosítja a kellemes illatfelhőt a lakásban. Valamennyire elnyomja a szagokat, és ha rendszeresen takarítasz, nem lehet majd megérezni, hogy állatokat tartasz a lakásban.

8. Az edények tisztítása

Sokan nem mossák el azonnal a kutya vagy macska tálkáját, miután evett az állat, pedig a legkisebb maradék is kellemetlen szagokat áraszt magából. Az egész nap ottfelejtett ennivalóról nem is beszélve.

9. Mancstisztítás megérkezéskor

Ha sétálni voltatok a kutyussal, vagy a cica kijárós, és egy hosszú kaland után jön haza, nedves ruhával töröld le a talpukat, hiszen bármit összeszedhettek, amit széthurcolnak a szőnyegen, kárpitos bútorokon…