SÁRGACSEKK

Kül­föl­dön is tartsd be a KRESZ-t! Mos­tan­tól nincs ki­búvó a bír­ság alól

Csú­nyán meg­drá­gít­hatja a nya­ra­lást, ha sza­bály­ta­lan­kodsz kül­föl­dön! Eddig sokan a ha­tó­sá­gok te­he­tet­len­sé­gére ját­szot­tak, ha pél­dául gyors­haj­tá­son kap­ták őket, mos­tan­tól vi­szont nincs ki­búvó.

Július 1-től a vége a sunnyogásnak: ha szabálysértést követsz el és elkapnak, a külföldi hatóság a legfőbb ügyészségtől kéri ki az adataidat.Pontosabban az autó üzembentartójának adatait, onnantól pedig neki küldik a sok-sok euróról szóló csekket.

Az ügyészség a gépjármű-nyilvántartóból a rendszám és a gyártmány alapján kikéri a kocsi üzembentartójának adatait és továbbítja a külföldi hatóságoknak, így pár héttel a gyorshajtás vagy más szabálytalankodás után már foghatod is a fejed a bírság láttán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A matricát sem bliccelheted el

forrás: Pinterest
forrás: Pinterest

További változás, hogy a rendőrségen és a katasztrófavédelmen kívül már a közútfenntartó szervezetek is automatikusan kereshetnek a közúti nyilvántartásban, ha az útdíjjal vagy az autópályamarticával kapcsolatban követtél el szabálytalanságot. Ez szintén meggyorsítja a bírságolást, hiszen a hatóságoknak nem kell egymás ügyintézésére várniuk.

Mi számít szabálysértésnek?

Ezt a szabálysértési törvény rögzíti, ami a 217. paragrafustól sorolja a közúti szabálysértéseket. Ilyen például az ittas vezetés, az elsőbbségadás figyelmen kívül hagyása vagy a jogsi nélkül vezetés.