INSIDER

Ku­kák­ból öl­töz­tet a ru­ha­maffia

Ru­ha­maffia ga­ráz­dál­ko­dik Bu­da­pest ut­cáin! Ol­va­sónk olyan gu­be­rá­ló­kat fo­tó­zott le késő este az óbu­dai la­kó­te­le­pen, akik fej­lám­pá­val, gu­mi­kesz­tyű­ben ru­ha­ne­műk után ku­tat­tak a ku­kák­ban, a zsák­mányt pedig egy fur­gonba gyűj­töt­ték. De mit csi­nál­nak a sze­mét­ből ki­sze­dett pó­lók­kal, in­gek­kel, nad­rá­gok­kal?

A budapesti Zápor utca egyik lakója figyelt fel két gyanús alakra a késő esti órákban. Furgonnal járták a környéket, és a szemétgyűjtő konténerekből célirányosan csak a ruhákat szedték ki. Nem voltak felkészületlenek.

EZT OLVASTAD MÁR?
A guberálók fejlámpákkal és gumikesztyűkkel felszerelkezve kutatták át mások szemetét, majd maguk után rendet hagytak, hogy ne tűnjön fel semmi az arra sétálóknak és a lakóknak”

– mesélte a -nak a szemtanú, aki meg is örökítette, amit látott. 

Lapunk több lakótelepen is érdeklődött, és kiderült: nem az óbudai az egyetlen, ahol hasonló jelenségre figyeltek fel a lakók. Szavaikból kiderült: a ruhamaffiás guberálók mások, mint a többi kukázó: nem érdekli őket semmi más, csak a textilnemű, szervezetten járják végig az utcákra kikészített szemeteseket késő este. A talált kincseket papírdobozba gyűjtik, és mindig van velük jármű, amivel elszállítják. Egyáltalán nem rosszul öltözött emberek, és többnyire rendet hagynak maguk után, feltehetően azért, hogy ne tűnjön fel a tevékenységük.

De hová kerül az, amit kitúrnak mások szemetéből? Ha rongyként adják el, kilónként 150 forintért, akkor semmi gond, sőt, még hasznos is a tevékenységük, hiszen a szemétből értéket mentenek. De mi van, ha a ruhadarabokat a népszerű turkálókban látjuk viszont? Ha így van, akár fertőzést is terjeszthetnek! Mindenképpen kellemetlen a gondolat, hogy amit viselni szeretnénk, azt háztartási hulladékok közül halászták ki...

Fotó: MTI

Vajon mi lehet a szemétbe vetett ruhák sorsa? Ennek járunk után a pénteki napilapban, melyben többek közt a használtruha- vásárlás legfontosabb szabályairól is olvashatsz. Keresd az újságárusoknál!