KÜLFÖLD

Közös szál az új-zél­andi és a Char­lie Hebdo-beli mé­szár­lás­ban

Ér­de­kes új hírek je­len­tek meg a véres ese­ménnyel kap­cso­lat­ban. Ko­ráb­ban két al-Kaida tagot is "ki­ter­melt" a meg­tá­ma­dott új-zél­andi me­cset.
  • Szerző: SZM

Alig néhány nap telt el az új-zélandi mészárlás óta. Azóta kiderült hogy a christchurch-i Al Noor mecset, amely ellen Brenton Tarrant támadást intézett, legalább két terroristát "termelt ki" egy nagyon kis gyülekezetből.

Az al-Kaida felvette soraiba Daryl Jonest és Christopher Havardot is, akiket később egy amerikai dróntámadásban megöltek.A fiúk szülei azt mondták, hogy az Al Noor szélsőséges prédikátorai radikalizálták őket.

Mindkettejüket Jemenben képezték ki ugyanazok a dzsihadisták, akik a Charlie Hebdo gyilkosait is felkészítették.

A Stuff.co.nz 2014-es története (amit éppen most töröltek le az internetről) idéz egy mecset-tagot, aki azt mondta: „Egy vendég előadó Indonéziából az erőszakos dzsihádról beszélt és sokan osztották a nézeteit.” 

Havard 2010-ben költözött Ausztráliából Új-Zélandra. A mecsetben Saleem Khattab néven emlékeznek rá. Jones-ról annyit tudni, hogy 31 éves volt, ausztrál-új-zélandi kettős állampolgár és hogy a családja máig Christchurchben él.

Megölésük előtt már mindkettejüket figyelte az Ausztráliai Szövetségi Rendőrség (AFP) a jemeni al-Kaidával kapcsolatos aktivitásuk miatt.

Forrás: Napimigrans

Eközben a címlapon