RIPOSTER

Kö­zölte a TEK: ez tör­té­nik a Hab­le­ánnyal, rész­le­tek a vizs­gá­lat­ról

A hajót si­ke­rült egész­ben ki­emelni a Du­ná­ból, a hely­szín­ről pedig el­szál­lít­ják, majd a BRFK vizs­gálja a ron­csot.
  • Szerző: Ripost

Kedden sikeresen kiemelték a Clark Ádám úszódaru segítségével a május 29-én elsüllyedt Hableányt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"Valószínűleg a csepeli szabadkikötőbe viszik majd a hajóroncsot" - mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője az Indexnek. "A kiemelés után a BRFK hatáskörébe tartozik a hajó sorsa, ugyanis baleseti helyszínként vizsgálni fogják" - fogalmazott.

A TEK munkatársa a portálnak megerősítette, hogy négy holttestet emeltek ki kedden a Hableányból és további négy személyt még keresnek. "Van hordalék a hátsó teremben, ahol a turisták tartózkodtak" - mondja.

Az ORFK sajtótájékoztatót tartott a Duna partján kedden, Gál Kristóf elmondta, hogy a helyszíni szemle a Hableánynál már a mentéssel együtt elkezdődött.

Minden sérülést meg kell vizsgálni, a hajót a Csepel-szigeten a hajókikötőbe viszik, szakértők bevonásával folytatódik a szemle. Hajózási, nautikai és műszaki szakértők, valamint az ügyészség képviselői is jelen lesznek.

A helyszínt a szabadkikötőben már napokkal ezelőtt kialakították. Most a mentési művelet alatt négy holttestet emeltek ki a hajótestből. Az azonosítás még folyik, de vélelmezhetően a hajókapitány és a lánygyermek utas is az áldozatok között van – mondta el Gál Kristóf.

Eközben a címlapon

Négy utast keresnek még, a belügyminisztérium kérésére pedig megduplázták a keresést végző rendőrök létszámát.

Egy gyanúsított van, az ukrán kapitány. A szállodahajó ismét Magyarországra érkezett, a rendőrség egy új szemlét folytatott rajta.

Ahogy korábban a Ripost is hírül adta, a vizsgálat hetekig eltarthat majd.