NÍNÓ

Bru­tá­lis szi­gor­ral sújt­hat­nak le a ré­szeg, dro­gos, gyil­kos so­fő­rökre

A je­len­le­gi­nél sok­kal ke­mé­nyebb bün­te­tést kö­ve­tel­nek azok szá­mára, akik ré­sze­gen vagy dro­go­san ha­lá­los ki­me­ne­telű bal­ese­tet okoz­tak. A brit kez­de­mé­nye­zés nyo­mán itt­hon is ki­áll­nak szi­go­rí­tás mel­lett.
  • Szerző: Ripost

Besokallt a brit kormány: életfogytiglani büntetést akarnak a halált okozó drogos, piás autósokra! Pedig a szabályok már most is szigorúak, 14 évet kaphatnak kint. A magyar szabályozás ennél sokkal enyhébb, egy halott esetén maximum 8, két vagy több halott esetén pedig legfeljebb 10 év szabható ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Négy embert ölt, jövőre szabadulhat

Megdöbbentő, hogy hamarosan kiszabadulhat a rácsok mögül a szlovák milliárdos, Eva Rezesová, aki négy embert ölt meg részegen az M3-as autópályán 2012-ben. A száguldozó nő luxusautójával belerohant egy szabályosan közlekedő kis Fiat Puntóba, amelyben két vidéki házaspár ült – mindegyikük meghalt. A baleset után hatalmasak voltak az indulatok: rengetegen követeltek súlyos ítéletet a felelőtlen sofőrnek.

Fotó: AFP

Ám Rezesová végül még a maximális 10 évet sem kapta meg: jogerősen 9 év börtönre ítélték – de jó magaviselete miatt valószínűleg már jövőre, 6 év múlva szabadon elsétálhat…

Az angol közvéleményt számtalan hasonló eset háborította fel, ezért még nagyobb szigort követelnek. Ott már ma is jóval szigorúbbak a büntetések, mint nálunk: a magyarországi maximum 10 év helyett 14 év. Ám a brit kormány most azt javasolta:

legyen életfogytiglan a büntetés azoknak a sofőröknek, akik saját felelőtlenségük miatt okoznak balesetet. Ebbe nem csak az ittas vagy drogos sofőrök értendők bele, hanem a gyorshajtók vagy vezetés közben mobilt használók is!

A brit közvélemény ebben az ügyben a kormány mögött áll: a szigetországban élők 70 százaléka küldené örökre hűvösre a felelőtlen sofőröket.

Eközben a címlapon

Sokkoló magyar esetek

A hatvanmilliós Egyesült Királyságban tavaly 157-en haltak meg drogos autós miatt. Magyarországon erről nincs adat, de azt tudjuk, hogy ittas sofőrök 61 embert öltek meg tavaly. Drogos balesetről is egyre többet hallani: most hétvégén például Izsófalván gázolt halálra egy karambolozott autóst a bedrogozott sofőr, majd cserben is hagyta áldozatát. Tavasszal a nagy vihart kavart Dózsa György úti, két emberéletet követelő tragédiánál is kokainozott a vétkes sofőr Budapesten, tavaly pedig észre sem vette egy zuglói, drogos nő, hogy halálra gázolt egy nyugdíjast...

Nálunk maximum 10 év jár – ha több a halott

Magyarországon aki alkohol vagy drog hatása alatt autót vezetve egy ember halálát okozza, az minimum 2, maximum 8 év szabadságvesztéssel sújtható. A két vagy több ember haláláért felelős sofőr 5-10 tíz évet kaphat.  Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd a szigorítás helyett a megelőzésben látja a megoldást: – Aki ittasan a kormány mögé ül, azt csak az vezérli, hogy a legkönnyebben eljusson A-ból B-be. Ha megtörténik a baj, akkor már felsejlik, hogy más megoldás is lehetett volna, de addig nem. Ezen a szigorúbb büntetés sem képes változtatni – véli. – Az ilyen halálos baleseteket szinte kivétel nélkül 20-30 év körüli férfiak okozzák. Bennük kellene tudatosítani, hogy aki pia vagy marihuánás cigi után autót vezet, az nem bátor, hanem botor. A gyakoribb közúti ellenőrzések is segíthetnek az effajta tragédiák megelőzésében – hangsúlyozza dr. Janklovics Ádám.

Dr. Dulin Jenő közlekedéspszichológus különbséget tenne az alkohol és a drog hatása alatti baleset között. – Míg az alkoholnál kiszámítható, hogy mennyi idő múlva ürül ki a szervezetből, mikortól ülhet az illető újra a volán mögé, a drognál ez nincs így. Kiszámíthatatlanabb, veszélyesebb, ezért fontos a felvilágosítás – érvel a szakember, aki az életfogytiglani börtönt túlzásnak érzi.

„Gyilkos és gyilkos között nincs különbség”

Sokak szerint viszont túl alacsonyak a büntetések. – Nagyobb rendőri jelenlét kellene az utakon. Sokan nem hiszik, hogy elkaphatják őket, ha ittasan ülnek be vezetni. Maximum tíz év börtön nem elég az emberéletek kioltásáért – mondja L. Marianna.

P. Zsolt egyetért a brit szigorral: – A jogsi végleges elvétele lenne az alap, de amitől biztosan átgondolnák az emberek, hogy ittasan vagy drogosan beülnek-e volán mögé, az az életfogytiglan vagy minimum 30 év börtön lenne.

Miklós György Attila szerint gyilkos és gyilkos között nincs különbség! Úgy véli: az életfogytiglannal fenyegetéstől talán jobban észhez térnének az ámokfutók, mert a jogosítvány bevonása nem rettenti el a magyarokat.

Nem is tudom, mit csinálnék, ha a gyerekemet, vagy a páromat elveszteném az ittas, drogos sofőrök miatt! Ha több ember életét veszi el valaki a felelőtlen vezetése miatt, biztos, hogy életfogytiglant adnék neki! – mondja Jászfalvi Tünde feldúltan.