TÜZELŐÁLLÁS

Ki nem ta­lál­nád, kinek kö­szön­het­jük a ma­gyar sport új re­mény­sé­gét

Kozák Luca a leg­jobb ba­rát­nője miatt ta­lált rá az at­lé­ti­kára. Kez­det­ben ke­rülte a gá­ta­zást a ki­váló vág­tázó.
  • Szerző: HBK

Mindenki felkapta a fejét Kozák Luca miatt, a 22 éves magyar sportoló országos csúccsal jutott döntőbe a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon 60 méter gáton. Pechjére sérülés miatt a finálét ki kellett hagynia, pedig nagy esélye lett volna az éremszerzésre.

Fotó: MTI

Kozák az elődöntőben parádés futást mutatott be, 7.97 másodperces idejével Siska Xénia 34 éves rekordját (8.00 mp) adta át a múltnak. A befutó után azonban a jobb bokája megbicsaklott, erősen sántított, kompressziós kötést kellett tenni a sérült testrészére. A döntőben nem is állt rajthoz, részleges bokaszalag-szakadás gyanújával küldték diagnosztikára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez különösen annak tükrében volt fájdalmas fejlemény, hogy a döntőben (ahol Kerekes Gréta 8.03 másodperccel az ötödik helyen végzett) a címvédő német Cindy Roleder úgy lett második, hogy századra azonos időt futott Kozák elődöntő – országos csúcsot érő – eredményével. Vagyis ha a magyar sportoló az esti programban kifuthatta volna magából azt, ami benne volt, akkor abból éremszerzés is lehetett volna.

Érdekesség, hogy a debreceni tehetség (akit kétszer is megválasztották az Év magyar U23-as atlétájának) teljesen véletlenül csöppent bele a sportágba.

„Tizennégy évesek voltunk, mikor a legjobb barátnőm szeretett volna elmenni mozogni az Oláh Gábor utcai pályára, de nem akart egyedül belevágni, így vitt magával. Neki azóta semmi köze a sporthoz, de mindig büszkélkedik velem, neki köszönhetem, hogy rátaláltam az atlétikára. Az edzőm hitvallása szerint mindent ki kell próbálni, a futó-, dobó- és ügyességi számokat is, így természetesen a gát sem lehetett kivétel. Hiába ellenkeztem, gátaznom is muszáj volt, és kiderült, jó vagyok benne. Ebben a számban még keresnivalóm is lehet nemzetközi szinten, a klasszis sprinterek közé magyarként bejutni szinte lehetetlen”nyilatkozta korábban a haon.hu-nak Kozák.