MANI

Könnyebb lesz jogosítványt szerezni 2019-től, ez lesz a változás

2019 januárjától nem adnak papír alapú igazolást az elsősegély vizsgáról.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet alapján nem kapnak papír alapú igazolást elsősegélynyújtási ismeretek igazolására. Ettől még el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket és vizsgázni is kell belőle.

A szabályt egy korábbi, közlekedéssel kapcsolatos jogszabályokat módosító rendelet tartalmazza: “Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az “és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást” szövegrész.”

Ezt sokan tévesen úgy értelmezték, hogy nem kell majd vizsgázni az elsősegélynyújtásból. Azonban csak annyi változik, hogy papír alapon nem kapják meg a vezetni tanulók.

"A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában" - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

És ezeket olvastad már?