TÜZELŐÁLLÁS

Bot­rány, máris be­dög­lött a vi­de­ó­bíró?

Már két eset­ben is meg­kér­dő­je­lez­ték a vi­de­ó­bíró dön­té­sét a lab­da­rúgó Kon­fö­de­rá­ciós Kupán. Még­sem té­ved­he­tet­len a rend­szer?
  • Szerző: mv

Szinte megváltóként harangozták be a videóbírót, úgy tűnt, végre megtalálták azt a rendszert, amely tűpontos döntéseivel végképp csendre inti a reklamálókat.

A videóbíró döntését a játékvezetőn kérik számon a német játékosok (Fotó: GETTY IMAGES/Europress Fotóügynökség)
A videóbíró döntését a játékvezetőn kérik számon a német játékosok (Fotó: GETTY IMAGES/Europress Fotóügynökség)

Azonban a Konföderációs Kupa már két alkalommal is megkérdőjelezték a videóelemző rendszert.A Chile-Kamerun meccsen egy inkább egyvonalnak tűnő helyzetet jelzett lesnek a program, míg a Németország-Ausztrália találkozón egy "kezezést" engedett el a reklamálók szerint.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csak azért nem lett nagyobb botrány az esetekből, mert végül mindkét "kárvallott" válogatott megnyerte a mérkőzést, de a CBS hozzá teszi, maximális bizalom helyett egyelőre ellentmondásokat szült a rendszer. A chileiek szövetségi kapitánya, Pizzi türelemre int:

A videóbíró döntésére várnak (Fotó: GETTY IMAGES/Europress Fotóügynökség)
A videóbíró döntésére várnak (Fotó: GETTY IMAGES/Europress Fotóügynökség)

"Idő kell ahhoz, hogy tökéletes legyen.

Még csak a tesztüzemmódnál járunk, de már így is kisebb viharokat kavart a pályán.

Talán több igazságos döntést kapunk, de a futballisták akkor is nehezen dolgozzák fel ezeket, ha jó ítélet születik. Felzaklatja őket. Remélem, a FIFA elemezni fogja a döntéseket, és meghallgat minket, mielőtt végleg határoz a videóbíróról."

Az első forduló négy mérkőzése során összesen öt alkalommal alkalmazták a videóbírót, minden esetben azt vizsgálták, hogy a gól szabályos körülmények között született-e. A speciális segítséget büntetők, illetve kiállítások megítélésekor is használhatják a játékvezetők.

Eközben a címlapon

A FIFA elnöke, Gianni Infantino nyugalomra int, ő elégedett a videóbírós rendszerrel:

"Láttuk, hogy a videóbíró segített a játékvezetőknek meghozni a helyes döntést."