KÜLFÖLD

Ko­moly szi­go­rí­tá­so­kat ve­zet­nek be a bécsi rep­té­ren

Az oszt­rák bel­ügy­mi­nisz­ter be­je­len­tése sze­rint ha­ma­ro­san sok­kal szi­go­rúbb el­len­őr­zé­se­ket ve­zet­nek be bi­zo­nyos or­szá­gok­ból ér­kező já­ra­to­kon. Erre azért van szük­ség, hogy ki­szűr­jék az uta­sok kö­zött eset­le­ge­sen meg­búvó ter­ro­ris­tá­kat.
  • Szerző: WM

Miután az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szinte az összes megszerzett területét elvesztette az elmúlt hetekben a Közel-Keleten, egyre több európai dzsihadista kerül a kurdok által működtetett börtönökbe. A vita pedig már egy ideje azon megy, hogy vissza kell-e őket fogadni az uniós országoknak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A terroristák között ugyanis jelentős számban vannak brit, német, francia és osztrák születésűek is.

Ráadásul rajtukkívül még több ezer olyan ISIS-szimpatizáns lehet a Közel-Keleten, akik szabadon mozognak, és megpróbálhatnak menekültként bejutni az unió területére.

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter éppen ezért a napokban bejelentette, hogy komoly szigorítások várhatóak a bécsi repülőtéren.

Mindenkinek le kell vennie a burkáját, és mindenkinek át kell sétálnia a biztonsági kapukon, ez nem kívánságműsor. Sokkal komolyabb ellenőrzéseket vezetünk be ezentúl bizonyos országokból érkező járatok utasainál

– jelentette ki Kickl, majd újságírói kérdésre hozzátette, hogy elsősorban a Törökországból és a Közel-Keletről érkező gépek utasai számíthatnak komolyabb átvilágításra.

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter (fotó:EPA)
Herbert Kickl osztrák belügyminiszter (fotó:EPA)

A tárcavezető elmondta, hogy egyetért azzal a svájci kezdeményezéssel, hogy nem a terroristákat kell visszahozni az európai bíróságok elé, hanem ott helyben kellene egy ítélőszéket létrehozni.