KÜLFÖLD

Kom­man­dó­sok sza­ba­dí­tot­ták ki a Be­nin­ben el­ra­bolt fran­cia tu­ris­tá­kat!

Két ka­tona is meg­halt a be­ve­tés­ben. Az el­ra­bolt fran­cia ta­ná­ro­kon kívül ki­sza­ba­dí­tot­tak még két nőt is az af­ri­kai or­szág­ból.
  • Szerző: SZM

Azt, hogy két francia turista eltűnt egy afrikai rezervátumban, az idegenvezetőjüket pedig megölték, már egy hete tudtuk. Az első hírek alapján a Marokkóban megerőszakolt és megölt lányok jutottak eszünkbe, de tegnapra kiderült, hogy ez egy merőben más történet, főként, hogy nem lányokról, hanem férfiakról van szó.

A Beninben található Pendjari Park meglátogatását nem is javasolja a francia külügyminisztérium, még úgy sem, hogy maga a frankofon ország, Togo és Nigéria között, biztonságos. Ám maga a régió tele van elszórt, az Al-Kaidához és az Iszlám Államhoz hű dzsihádista csapatokkal. Ezért eleinte azt sem zárták ki, hogy terrorcselekmény történt.

EZT OLVASTAD MÁR?

Tegnap már az összes francia lap tudatta, hogy a haditengerészet kommandósai a szomszédos Burkina Fasóban

megtalálták és tűzharcban megmentették az eltűnt turistákat. Azóta tudjuk, hogy tanárok. Sőt, megmentettek még két női túszt: egy amerikai és egy dél-koreai állampolgárt is.

A korábbi sejtés pedig beigazolódott. Egy iszlamista csapat elrabolta őket a nemzeti parkból és átvitték a határon túl lévő táborukba. Ott csaptak le rájuk a kommandósok, akik négyüket megölték és két harcosuk elfutott.

Azóta az is kiderült, hogy a nőket már 28 napja tartották fogva. Az összecsapásban két kommandós is életét veszítette.

Felül a hős kommandósok, alul a megmentett tanárok /Facebook/
Felül a hős kommandósok, alul a megmentett tanárok /Facebook/

Az Egyesült Államok köszönetet mondott Franciaországnak állampolgára kiszabadításáért.

Eközben a címlapon

Forrás: Valeursactuelles