LELKIZŐ

Be­je­len­tette a szín­ház: el­hunyt a le­gen­dás szí­nész

Éle­té­nek nyolc­va­na­dik élet­évé­ben hunyt el Mi­hály Pál szín­mű­vész, a Ko­lozs­vári Ál­lami Ma­gyar Szín­ház örö­kös tagja.
  • Szerző: Ripost

Mihály Pál Sepsiszentgyörgyön született 1937. október 12-én. 1965-ben végezte el Marosvásárhelyen a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolát, ezután szerződött a kolozsvári társulathoz - olvasható a színház oldalán.

Első szerepe Madách Az ember tragédiájában volt, amelyben Michelangelót, az Elítéltet és a Rabszolgát alakította. 1965 és 1977 közt mintegy negyven szerepet játszott el a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeként. Játszotta Benvoliót Shakespeare Romeo és Júliájában, de fellépett Homlody szerepében is Mikszáth A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabjában (1970). De szintén szerepelt a Harag György által rendezett Sütő András drámában, a Csillag a máglyán-ban (1976).

EZT OLVASTAD MÁR?

1977-től Magyarországon élt, ahol először a 25. Színház, majd a Népszínház, 1982-től a József Attila Színház, 1986-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja, 2000-től a Magyar Színház színművésze volt. 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét.

Kötő József 2006-ban, a kolozsvári színház örökös tagjainak sorába való felvételekor azt mondta Mihály Pálról:

„Valóban nagy idők és nagy korok tanúja. Nagy időkhöz nagy emberek kellenek – vallotta Márton Áron, akinek elvárását Mihály Pál minden tekintetben beteljesítette. Mihály Pál nagy korok nagy művésze.”

A színész A gyertyák csonkig égnek című Márai-regényből készült filmben:

Eközben a címlapon