INSIDER

Így teszi tönkre az egész­sé­ge­det a ked­venc üdí­tő­ita­lod

Ha az össze­te­vője nem tud ki­ürülni a szer­ve­ze­ted­ből, akkor na­gyon nagy lesz a baj...

A multik nemcsak selejttel etetnek, hanem azzal is itatnak bennünket! A kiderítette: a Coca-Cola sem ugyanaz nálunk, mint nyugatabbra.

Fotó: Sulyok László
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 2015-ben Csehországban végzett vizsgálatok is igazolták, hogy kettős mércét alkalmaznak a multik, éspedig a keletiek hátrányára. Az egyliteres Sprite a német szupermarketekben cukorral, Csehországban fruktóz és glükóz sziruppal vagy aszpartammal és aceszulfámmal volt édesítve.

A megvizsgálta a hazánkban árusított Sprite-ot: abban ugyanaz van cukor helyett, mint a cseheknél, méghozzá a mai napig! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megállapításai is megerősítik, hogy gyengébb a hazai kóla:

„Az italok közül a Coca-Cola magyar változatának illata kevésbé telt, kevésbé összetett… 0,6 százalékkal magasabb a magyar változat cukortartalma (így energiatartalma is), cukorösszetétele pedig alapvetően más.”

Fotó: Sulyok László

De mik is ezek a rettenetes nevű cukorhelyettesítők, és mi a baj velük?

A fruktózszirup vagy fruktózglükózszörp névről azt gondolhatnánk, valami gyümölcsszármazékról van szó, de nem! Ezt hívják kukoricaszirupnak vagy invertcukornak, ami a cukornál jóval édesebb és kalóriadúsabb szirup.

Ezt keverik az állattakarmányokba, hogy az állatok gyorsabban hízzanak!

Mit tesz akkor velünk?!

Eközben a címlapon
A fruktóz a legolcsóbb édesítőszer.

"Károsítja a májat, sőt, szívinfarktust is okozhat, oxidatív stresszhez és daganatos betegségekhez vezethet. Az érelmeszesedés is nagy részben ennek a szernek a következménye" – figyelmeztet dr. Kuklis Eszter. "A fruktóz akkor kórosan káros, ha nem tudjuk elégetni. Mivel eleve egészségtelen termékekben található, szinte mindig pluszkalóriaként kerül be a szervezetbe. A fruktóz az oka annak, hogy Magyarország a harmadik legjobban elhízott nemzet a világon."

A Coca-Cola közölte: külföldön is használnak fruktóz-glükózszörpöt, ám Magyarországon itthoni kukoricából készítik. Állítják, magas minőségű az alapanyag.

A olvasóival együtt követeli: vessenek véget ennek a felháborító gyakorlatnak! Várjuk olvasóink véleményét a ripost.hu oldalon és a Facebook oldalán.

Hogy még mit tartalmaz a kedvenc üdítőd, és mit mond erről az egészről Majka? Kiderül a pénteken megjelenő napilapból!