MAMAKLUB

Ki­verte a biz­to­sí­té­kot a leg­gings a fiús anyu­ká­nál, na­gyon durva, mit mű­velt

Egy ame­ri­kai is­kola lány ta­nu­lói végre vi­sel­het­nek nad­rá­got. De ehhez na­gyon ko­moly lé­pé­sekre volt szük­ség a "lá­zadó" di­á­kok és szü­leik ré­szé­ről. Más­hol vi­szont a leg­gings miatt til­ta­koz­nak a fiús anyu­kák.

A North Carolina állambeli Charter Day iskolát bíróság kötelezte arra, hogy változtasson az öltözködési szabályzatán, és engedélyezze a lányoknak a hosszú- vagy rövidnadrág viselését, mivel ennek tiltása az egyenlő jogokról szóló alkotmánymódosításba ütközik.

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash

A kötelező szoknyaviselés az ítéletet hozó bíró szerint akadályozta a kislányokat a szabad játékban, és az, hogy folyamatosan figyelniük kellett arra, hogy illedelmesen üljenek, még a tanulásról is elvonta a figyelmet. Ráadásul télen egyszerűen hideg volt ez a viselet, miközben a fiúk öltözködését semmi sem szabályozta. Ráadásul a nőiesség ilyetén hangsúlyozása már kicsi kortól káros üzenetet közvetít, és végső soron azt, hogy a lányok kényelme és kényelmes tanulási körülményei kevésbé fontosak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy amerikai egyetemen viszont egy négy gyermekes, katolikus fiús anyuka könyörgött nyílt levélben a lányoknak, hogy ne tegyék leggingsben közszemlére magukat a fiúk előtt. Maryann White, az édesanya szerint a leggings annyira tapad, hogy olyan, mint ha a lányok semmit sem viselnének – azt kéri, hogy a leendő anyák legyenek tekintettel a fiús anyukákra, és legközelebb inkább vegyenek farmert.

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash

De vajon mi a közös pont a kisiskolásokra érvényes öltözködési szabályzat, és a jóindulatú anyuka levele között? Leginkább az, hogy a lányok ruhaválasztását a fiúk szempontjainak kell alárendelni. Ezt az üzenetet pedig már nagyon korán elkezdi átadni a világ a lányoknak. Épp ez ellen tiltakozott a Charter Day iskola három lány tanulója és szüleik, akik beperelték az iskolát. Most, hogy megnyerték a pert, minden lány fellélegzett, és úgy érzik, ezzel sokkal többet tettek a nemek közötti kölcsönös tiszteletért, mint az elavult szabályozással – amely egyébként épp erre a tiszteletre hivatkozott.

Forrás: The Huffington Post