INSIDER

Ki­tört a dinnye­há­ború!

Végre itt a ma­gyar dinnye sze­zonja, de megint ki­tört a há­bo­rús­ko­dás! A vá­sár­lók örül­het­tek, hogy a Tesco le­ment 100 fo­rint alá, és 99 fo­rin­tért kí­nálta a ma­gyar gö­rög­dinnyét, ám ez ki­verte a biz­to­sí­té­kot a hazai ter­me­lők­nél. Fel­há­bo­rí­tó­nak tart­ják, hogy éppen a fő­sze­zon ele­jén kezd­tek óri­ási ak­ci­óba, ezzel ve­szé­lyez­tetve meg­él­he­té­sü­ket. A dinnye­imá­dók vi­szont nem so­káig örül­het­tek - ma már újra 100 fo­rint fö­lött van a gyü­mölcs ára.
  • Szerző: N.E.

Mint a is megírta, hiába kiváló a termés,idén várhatóan nem megy 100 forint alá a görögdinnye kilónként ára. Ennek az az oka, hogy Európa többi részén nagy volt a fagykár, így megéri külföldre vinni a magyar dinnyét, és így végre nyereségesek lehetnek a termelők. Itthon is végre a polcokra került a magyar dinnye. A Tesco rögtön hatalmas akcióval indította a hazai szezonját.A cég a múlt héten még 249 forintért árulta az import dinnyét, majd, amikor bejött a magyar, levitte 99 forintra az árat, igaz, csak négy napig.De ez is kiverte a biztosítékot nemcsak a termelőknél, hanem az agrárkamaránál és a terméktanácsnál is.

Fotó: Markovics Gábor
EZT OLVASTAD MÁR?

Félnek, hogy romlik a dinnye minősége

Ez a gyakorlat nemcsak tönkreteszi az idei dinnyeszezont, hanem a jövő évi termelés feltételeit is rontja

– közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hozzátéve: "az irreálisan alacsony fogyasztói ár a szezon elején elfogadhatatlan a termelők számára, hiszen jóval magasabb a dinnye bekerülési költsége."

"Nagy veszélybe kerülhetnek a termelők. A technológiai fejlesztés, a minőségi javítás drága. Ha minden áruházlánc levinné a dinnyék árát, pár év múlva annyira leromlana a minőség, hogy be kellene érnünk importdinnyékkel" – tájékoztatott Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Fotó: Markovics Gábor

130-150 forintos árat szerettek volna

Az ideális az lett volna, ha a szezon legelején 130-150 forintos áron juthattak volna a vásárlók dinnyéhez, és olyan 3 hét múlva ment volna le az ár 100 forintra

– teszi hozzá. Ledó Ferenc szerint a Tesco biztosan nem vétett a kereskedelmi törvény ellen, de jogos a kérdés, hogy mennyire volt etikus a hatalmas árcsökkentés.  Az agrárkamara azt is közölte, hogy ha továbbra is ilyen olcsón árulják a dinnyét, a NAK az áruházlánc üzletei előtt tüntetne a termelőkkel.

Fotó: Markovics Gábor

Azt, hogy meddig tart az akció, mit lép ma a Tesco, és mit lépnek a termelők, megtudhatja a hétfői Ripost napilapból!