INSIDER

Ki­tört a bot­rány: szív­ro­ha­mot okoz­hat­nak a fáj­da­lom­csil­la­pí­tók

A brit sajtó fél­re­veri a ha­ran­go­kat és "ibupro­fén-ri­a­dót" em­le­get, mi­u­tán egy újabb ku­ta­tás be­bi­zo­nyí­totta: a sok nép­szerű fáj­da­lom­csil­la­pító ha­tó­anya­gául szol­gáló ibupro­fén a várt­nál sok­kal job­ban nö­veli a magas vér­nyo­más, a szív­be­teg­sé­gek és az agy­vér­zés koc­ká­za­tát. Erre egy svájci egye­temi ku­ta­tás után fi­gyel­mez­tet­tek egy szív- és ér­rend­szeri be­teg­sé­gek­ről szóló or­vosi kon­fe­ren­cián Bar­ce­lo­ná­ban.
  • Szerző: Ripost

A botrányt a Daily Express brit lap robbantotta ki, amely ismertette a zürichi egyetem szívcentrumának kutatását. A tudósok több fájdalomcsillapítót is vizsgáltak.

- A tanulmány egyértelműen kimutatja, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők – különösen az ibuprofén – jóval veszélyesebbek, mint eddig gondoltuk – figyelmeztetett Frank Ruschitzka, a svájci kardiológiai központ professzora. Az ibuprofén hatóanyagú gyógyszert szedő betegeknél ugyanis 61 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, de a hatóanyag az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát is növeli. Különösen veszélyeztetettek az ízületi gyulladásban szenvedő idősebbek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

A magas vérnyomás Magyarországon is népbetegségnek számít, és szövődményei – mint a szívinfarktus és az agyvérzés – a rák mellett a másik vezető halálok.

Fotó: Markovics Gábor

Miben van ibuprofén?

Magyarországon több mint 50 fájdalomcsillapító tartalmazza az ibuprofén hatóanyagot, köztük a legnépszerűbb gyógyszerek is. Ilyen az Advil, az Algoflex és Ibumax, Ibustar gyógyszercsaládok, a Brufen tabletta és szuszpenzió és többek között a Nurofen is – ezt a szert például rengeteg gyereknek adják az orvosok. A szerek nagy részét vény nélkül is lehet kapni a patikákban. A megkereste néhány népszerű gyógyszer, így az Advil, az Algoflex, a Nurofen, az Ibumax és a Melfen gyártóit is a témában. Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e a betegtájékoztató módosítását, illetve hogy mennyit tudnak gyógyszereik most bizonyított mellékhatásairól, - a Melfen gyártóján kívül - lapzártánkig nem válaszoltak.

Egy olyan nagy mértékben, világszerte nagy mennyiségben fogyasztott gyógyszer, mint az ibuprofén biztonságos. A kutatást végző gyógyszerhatóság olyan érzékeny, pontos gyógyszermellékhatás-figyelő, kivizsgáló rendszert működtet Gyógyszeréberség néven, ami már régen jelzett volna, ha ez a hatóanyag nem lenne biztonságos

- nyilatkozta Pallos József Péter, a PannonPharma Kft. munkatársa.

Eközben a címlapon
Fotó: Markovics Gábor

Arról, hogy mit javasolnak az orvos- és gyógyszerész-szakemberek, illetve hogy mennyi fájdalomcsillapítót szednek a lapunk által megkérdezett civilek, a szombati napilapban olvashatsz!