INSIDER

Kitört a botrány: szívrohamot okozhatnak a fájdalomcsillapítók

A brit sajtó félreveri a harangokat és "ibuprofén-riadót" emleget, miután egy újabb kutatás bebizonyította: a sok népszerû fájdalomcsillapító hatóanyagául szolgáló ibuprofén a vártnál sokkal jobban növeli a magas vérnyomás, a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát. Erre egy svájci egyetemi kutatás után figyelmeztettek egy szív- és érrendszeri betegségekről szóló orvosi konferencián Barcelonában.
  • Szerző: Ripost

A botrányt a Daily Express brit lap robbantotta ki, amely ismertette a zürichi egyetem szívcentrumának kutatását. A tudósok több fájdalomcsillapítót is vizsgáltak.

- A tanulmány egyértelműen kimutatja, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők – különösen az ibuprofén – jóval veszélyesebbek, mint eddig gondoltuk – figyelmeztetett Frank Ruschitzka, a svájci kardiológiai központ professzora. Az ibuprofén hatóanyagú gyógyszert szedő betegeknél ugyanis 61 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, de a hatóanyag az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát is növeli. Különösen veszélyeztetettek az ízületi gyulladásban szenvedő idősebbek.

A magas vérnyomás Magyarországon is népbetegségnek számít, és szövődményei – mint a szívinfarktus és az agyvérzés – a rák mellett a másik vezető halálok.

Miben van ibuprofén?

Magyarországon több mint 50 fájdalomcsillapító tartalmazza az ibuprofén hatóanyagot, köztük a legnépszerűbb gyógyszerek is. Ilyen az Advil, az Algoflex és Ibumax, Ibustar gyógyszercsaládok, a Brufen tabletta és szuszpenzió és többek között a Nurofen is – ezt a szert például rengeteg gyereknek adják az orvosok. A szerek nagy részét vény nélkül is lehet kapni a patikákban. A %% megkereste néhány népszerű gyógyszer, így az Advil, az Algoflex, a Nurofen, az Ibumax és a Melfen gyártóit is a témában. Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e a betegtájékoztató módosítását, illetve hogy mennyit tudnak gyógyszereik most bizonyított mellékhatásairól, - a Melfen gyártóján kívül - lapzártánkig nem válaszoltak.

Egy olyan nagy mértékben, világszerte nagy mennyiségben fogyasztott gyógyszer, mint az ibuprofén biztonságos. A kutatást végző gyógyszerhatóság olyan érzékeny, pontos gyógyszermellékhatás-figyelő, kivizsgáló rendszert működtet Gyógyszeréberség néven, ami már régen jelzett volna, ha ez a hatóanyag nem lenne biztonságos

- nyilatkozta Pallos József Péter, a PannonPharma Kft. munkatársa.

Arról, hogy mit javasolnak az orvos- és gyógyszerész-szakemberek, illetve hogy mennyi fájdalomcsillapítót szednek a lapunk által megkérdezett civilek, a szombati %% napilapban olvashatsz!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?