KÜLFÖLD

Újra a német állam nya­kán él a már egy­szer ki­to­lon­colt af­ri­kai mig­ráns

A ka­me­runi Alassa M. 2017 végén kért me­ne­kült­stá­tuszt Né­met­or­szág­tól. Ké­rel­mét el­uta­sí­tot­ták a ha­tó­sá­gok, a rend­őr­ség erő­szak­kal vissza­to­lon­colta Olasz­or­szágba, majd meg­til­tot­ták neki, hogy újra be­lép­jen az or­szágba. Az af­ri­kai mig­ráns most mégis újra Karls­ru­he­ban lakik, rá­adá­sul ál­lami se­gé­lyen.
  • Szerző: WM

Alassa M. saját bevallása szerint 2014-ben hagyta el hazáját, és első körben Líbiába utazott, ahonnan csupán 2017-ben tudott továbbutazni embercsempészek segítségével Olaszországba. A kameruni férfi azt mesélte, hogy Líbiában elszakították feleségétől és kétéves gyermekétől, majd miközben egy csónakkal Szicíliába próbált eljutni, a szeme láttára fulladt bele édesanyja a tengerbe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ezekre azonban semmilyen bizonyíték nincs, csak az illegális bevándorló elmesélése.

Az afrikai migránst az olasz hatóságok regisztrálták, ám Alassa nem sokkal később továbbutazott Németországba, ahol menedékjogot kért. A bajor hatóságok ezt épp úgy utasították el, mint a Kamerunból érkezett migránsok 99 százalékának kérelmét. Kamerun ugyanis a nemzetközi egyezmények szerint biztonságos országnak számít. A német rendőrség első kitoloncolási kísérlete azonban kudarcba fulladt, mivel a bajor menekültszállón élő afrikai migráns és lakótársai az egyenruhásokra támadtak. Három nappal később, tavaly április végén aztán az éj leple alatt 500 rendőr ment vissza a szállóra, hogy elfogják Alassat, és visszaküldjék Olaszországba.

A migránsnak ezenfelül megtiltották, hogy újra Németország területére lépjen. Csodák csodájára azonban Alassa december 21-én már ismét Stuttgartban volt, ahol újra menedékjogot kért. A hatóságok nem tudják, hogy milyen úton tudott ismét Németországba szökni, de az biztos, hogy több migránsokat segítő nem állami szervezet (NGO) is segítette ebben. A német Bild napilap információi szerint a kitoloncolást követően több mint 20 ezer, magát aktivistának nevező ember jelentkezett, hogy megpróbáljon segíteni a kameruninak mihamarabb visszatérni Németországba. A jelentkezők között több baloldali politikus is fellelhető volt.

A férfi jelenleg egy karlsruhei menekültszállón él, és addig nem is lehet újra kitoloncolni, ameddig a menekültügyi hatóság el nem bírálja az újonnan beadott kérelmét. Még az sem számít, hogy kitiltották korábban az országból, egyszer már elutasították a menedékkérelmét, és hogy illegálisan lépett be az országba.

Alassa M. jelenleg havi 115 ezer forintnak megfelelő eurónyi állami segélyt kap, valamint ingyen szállást biztosítanak neki, sőt még ingyenes orvosi ellátásban is részesül. A jelenlegi legnagyobb veszélyt pedig az jelenti, hogy az eljárás végét nem fogja megvárni az afrikai migráns, nagy az esély arra, hogy még a döntéshozatal előtt el fog tűnni a hatóságok szeme elől.