INSIDER

Ki­szá­mol­tuk, pon­to­san mennyi lesz a nyug­díj­eme­lés

Ki­de­rült, hogy a nyug­dí­ja­sok idén is kap­hat­nak nyug­díj­pré­mi­u­mot, majd jö­vőre is. A nyug­dí­jak jö­vőre át­lag­ban 2,8 szá­za­lék­kal nőnek a kor­mány ter­vei sze­rint, ami a 135 ezer fo­rint kö­rüli át­lag­nyug­díj­nál havi 3800, vagyis évi 45 600 fo­rin­tos emel­ke­dést je­lent, és mivel idén is lesz nyug­díj­pré­mium, az eme­lés össze­sen több mint 60 ezer fo­rint lesz.
  • Szerző: Ripost
Idén és jövőre is lesz nyugdíjprémium, mert jó a gazdaság teljesítménye

– derül ki a kormány által az Európai Uniónak benyújtott konvergenciaprogramból. Erre a költségvetésben 25 milliárd forintot tettek félre. Utoljára novemberben fizetett a kormányzat nyugdíjprémiumot 2,5 millió embernek. Ez egy egyszeri támogatás, aminek az összege maximum 18 ezer forint volt – de a maximumot kapták az átlagnyugdíjjal rendelkezők is. 2017-ben 12 ezer forint volt a nyugdíjprémium. Tavaly húsvétkor a nyugdíjasok 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is kaptak.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: MTI

Kiderült az is, hogy mennyi lesz jövőre a szokásosan tervezett nyugdíjemelés: 2,8 százalék. Ez a 135 ezer forintos átlagnyugdíjnál havi 3800 forintos, vagyis éves szinten 45 600 forintos emelést jelent. Mivel idén is lesz nyugdíjprémium, a nyugdíjasok összesen több mint évi 60 ezer forinttal kapnak többet.

Nagyságrendileg az emelés ugyanannyi, mint idén, amikor 3, illetve a régebben nyugdíjba menőknél 3,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak.

A nyugdíjemelés mindig akkora, amekkora a pénzromlás, hogy a nyugdíjak ne veszítsenek az értékükből, hogy a nyugdíjasok semmiképp se járhassanak rosszul.

Mivel jövőre a kormány 2,8 százalékra becsüli a pénzromlást, ennyi lesz a nyugdíjemelés is. Ha a pénzromlás nagyobb lesz a vártnál, a nyugdíjakat is korrigálják. Erre legutóbb 2017-ben volt példa: akkor 0,6 százalékot utólag tettek hozzá a nyugdíjakhoz.

„A gazdaságpolitikai intézkedések középpontjában továbbra is a családok támogatása, a gazdasági eredmények fenntartása és védelme áll"

- hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor a konvergenciaprogramot ismertette. 2019 és 2023 között a kormány azzal számol, hogy a gazdaság növekedése magas, 4 százalék feletti marad, a költségvetési hiány az időszak végén nulla százalékra, az adósságráta pedig a GDP 60 százaléka alá csökkenhet.

Eközben a címlapon
Segítik a nyugdíj mellett munkát vállalókat Januártól kedvezményekkel segítik azokat az időseket, akik a nyugdíj mellett dolgoznak. A munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjasok esetén 2019-től a munkáltatót nem terheli adófizetési kötelezettség, és a magánszemélyek is mentesülnek minden járulékfizetési kötelezettségük alól.