OLDALVONAL

Tíz ér­de­kes­ség, tud­tad eze­ket Ki­rály Gá­bor­ról?

Igazi pél­da­kép min­den­ki­nek. Au­tó­tól az idő­hú­zá­sig, meg­lepő dol­gok a na­pok­ban vissza­vo­nult 43 esz­ten­dős le­gen­dá­ról.
  • Szerző: mv

Huszonhat év profi pályafutás után visszavonul Király Gábor, a magyar futball élő legendája. A magyar labdarúgó-válogatott rekorderét szerte a világon búcsúztatják, szürke mackóalsójával mindenki kedvence lett. Összeállításunkban olyan érdekességeket mutatunk be Királyról, melyeket nem biztos, hogy mindenki ismert.

Fotó: MTI
EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Imádja a kocsiját

Ahogy a Haladás focicsapatához, az autókhoz is hű a legendás focista. Király még 2000-ben, Berlinben vett magának egy Mini Morris kocsit, azóta ha csak teheti, ennek a kocsinak a volánja mögé ül. "Persze ez nem családi autó, a feleségemmel és a gyerekekkel nem ezzel közlekedünk, a közös túrákhoz van másik autónk" - mondta korábban Király a vezetéséről.

A Minijének karosszériáján egyébként Jon Bon Jovi látható, az amerikai rockzenész a kapus kedvenc előadója, többször is látta már élőben.

2. Iskolás szerelemből házasság lett

Az általános iskola elvégzése után egy szombathelyi szakközépiskolában tanult, mint dísznövénykertész. 1993 januárjában itt ismerte meg Zsanettet, aki később a felesége lett. A huszonhat év alatt sosem szakadtak el egymástól, felesége követte őt Németország és Angliába is, illetve 2015-ben együtt költöztek haza Szombathelyre.

Két gyermekük született, Viktória ma már 18, Mátyás pedig 15 éves. Zsanett egyébként a munkában is segíti a visszavonuló kapust, a szombathelyi Királysport gazdasági vezetője. 

3. Nézőként nem a foci a legfontosabb

Érdekesség, hogy Király a napi edzések után nem feltétlen néz labdarúgást a tévében. Erről akkor beszélt, amikor a magyar válogatottal az akkor világbajnoki ezüstérmes hollandok elleni Eb-selejtezőkre készült. Király akkor többek között elmondta, tisztában van vele, hogy Arjen Robben az ellenfél legjobbja, de szó sincs arról, hogy a rivális minden mozdulatával tisztában lenne. Persze a kapusedzővel a meccsek előtt mindig alaposan kielemezte az aktuális ellenfelet.

4. Babonából nem vágatta le a haját

Király Gábor sokszor bizonyította, hisz a babonákban. A szürke mackóalsójához is emiatt ragaszkodott nagyon évtizedekig, s egy ízben a haját is növesztette a siker érdekében.

A korán kopaszodó kapus 2011-ben az 1860 Münchennel a kiesés ellen harcolt, amikor úgy döntött, elkezdi növeszteni a haját. "Húsz éve nem volt ilyen hosszú. Most szerencsére jól megy a játék, a hajam pedig addig növesztem, míg meg nem szakad a remek sorozatunk" - mondta akkor a játékos, aki végül a 9. helyen zárt a müncheniekkel.

5. Az ötödik családtag

2015-ben fontos változás állt be a Király-család életében. 18 év után hazaköltözött a família Szombathelyre, s rögtön öttagú lett a család.

Fotó: Facebook/Király Gábor
Fotó: Facebook/Király Gábor

Megérkezett ugyanis Leon, az akkor újszülött afrikai oroszlánkutya. "Régóta szeretett volna kutyát a család.  De amíg külföldön éltünk, nem éreztük úgy, hogy felelős állattartók lehetünk, hisz sokat költözködtünk. Most végre megállapodtunk, úgyhogy jöhetett a négylábú" - fogalmazott akkor Király, aki azóta is sokszor játszik a házi kedvenccel.