OTTHONKA

Pa­lán­táid gyil­kosa nem a va­kond: ez a kár­tevő végez tö­me­ges pusz­tí­tást

Nincs is annál bosszan­tóbb, mint ami­kor a gon­do­san ápolt kis­ker­tet fel­túr­ják ezek a ször­nye­te­gek, és ki­for­gat­ják, meg­rág­ják a gon­do­san ne­vel­ge­tett pa­lán­tá­kat. Sze­ren­csére van el­le­nük ha­tá­sos mód­szer, mu­tat­juk!
címkék:

Májusban kezdenek megindulni a növények a kertekben, már lehet gyönyörködni a virágokban és a zöldségekben. Csakhogy ilyenkor jelenik meg a kertészek ősellensége is, a lótücsök, vagy közismert nevén lótetű. Ez a hatalmasra növő rovar nem csak hátborzongató külseje miatt nem kívánt vendég a kiskertekben, hanem azért sem, mert hatalmas pusztítást végez. Mutatjuk, hogyan tudod távol tartani a növénykéidtől ezt a bestiát!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Ismerd meg az ellenséget!

A lótetű elég sajátos nyomokat hagy a kiskertben: rosszabb esetben elfonnyadt, kidőlt palánták és virágok szegélyezik az útját, jobb esetben csak a lyukak és a járatok látszanak a sorok között.

Nem csak tavasszal, hanem egész évben pusztít: ahogy kialakítja a járatait, átrágja a növények gyökereit, és kitúrja a palántákat. Júniusban láthatók leginkább a felszínen: ilyenkor ugyanis párosodnak, majd a nőstények fészket raknak a földbe, ahova hamarosan lerakják a tojásaikat. A leghatékonyabban a tojásrakás előtt lehet védekezni ellenük.

2. Előzd meg az inváziót!

Ennek egyik módszere a tavaszi talajfertőtlenítés, vegyszerrel: minden kártevő rovart elpusztít a kiskertben, és bármelyik gazdaboltban beszerezhető. Sokan azonban nem akarják vegyszerrel kezelni a konyhakertjüket, ezért más módszereket vetnek be. Például igyekeznek távol tartani a lótetűt. Mivel a lótücsök a körömvirág és a krizantém szagát kifejezetten utálja, ezért ha vetsz az ágyások elejére, illetve a sorok közé ezekből a virágokból, a rettegett rovarok inkább elkerülik a veteményest.

További hatékony módszerekért LAPOZZ!

címkék: