KÜLFÖLD

Ki­nyírja a vi­king szim­bó­lu­mo­kat a svéd kor­mány!?

Az, hogy a múlt­juk része, nem ér­de­kes...A baj, hogy egyre töb­ben ér­dek­lőd­nek őseik kul­tú­rája iránt és ez szem­be­megy a svéd kor­mány mul­ti­kulti po­li­ti­ká­já­val.
  • Szerző: SZM

A rúna szó jelentése: „titkos jel”. Először az észak-európai népek, a vikingek, a kelta és germán törzsek által használt ábécé volt. A rúnákat szimbólumrendszerként is alkalmazták jóslásra, vallási és mágikus célokra.

Varázsigéket alkottak belőlük. Külön varázsigéje volt többek között az időjárás, a szerelem és az egészség befolyásolásának, a termékenységnek, a születésnek és a halálnak.

A fenti képen látható rúnákkal eddig semmi baj nem volt. Ám, ha hihetünk a Voiceofeurope cikkének, a svéd igazságügyi miniszter, Morgan Johansson illegálissá tenné őket, azon a címen, hogy a nácik is használták azokat.

Ez éppen olyan abszurd, mintha a keresztet betiltanák csak azért, mert azt a Ku Klux Klan is használta. A szél onnan fúj, hogy a hagyományok iránti érdeklődés

erősen megnőtt az elmúlt időkben, mind Svédországban, mind külföldön a Vikings, a The Last Kingdom és a Thrones játékok miatt. Így aztán egyre többen érdeklődnek őseik kultúrája iránt és ez szembemegy a svéd kormány multikulti politikájával,

amely nem túri meg a nemzetállamot.

A többi már a svédeken múlik. Állítólag az ötletet óriási felháborodás kísérte, a jelképek betiltását pedig sokan a vallásszabadság ellen intézett támadásként értelmezik. Az emberek petíciót indítottak és tegnapra egy demonstrációt is szerveznek a svéd parlament elé.

Eközben a címlapon