BOZÓT

Kinek a pén­zé­ből uta­zott Márki-Zay Washing­tonba?

Nem haj­landó el­árulni Hód­me­ző­vá­sár­hely pol­gár­mes­tere, Márki-Zay Péter és a bu­kott li­be­rá­lis ex­kép­vi­selő, Kész Zol­tán, hogy kinek a pén­zé­ből és mi­lyen cél­ból utaz­tak Washing­tonba. Össze­vissza be­szél­nek, és csak egyre gya­nú­sabb az egész...
  • Szerző: RIPOST

Az nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy állításaikkal ellentétben nem a külügyminisztérium tisztségviselőivel, hanem a nyugalmazott diplomatákat tömörítő, civil szervezetként működő Amerikai Külszolgálati Egyesület (American Foreign Service Association-AFSA) szakértőivel tárgyalhattak.

De vajon miért mentek? Csak pénzt kunyerálni mentek Washingtonba? Kaphattak egyáltalán Amerikából pénzt? 

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán sem a meghívóik nevét nem voltak hajlandóak elárulni, sem azt, kivel fognak tárgyalni, csak annyit közöltek: a magyarországi helyzetről „tárgyalnak" az amerikai „külügyminisztérium" tisztségviselőivel. A nagyobb átláthatóság jegyében azt is elfejeltették tudatni a közvéleménnyel, hogy ki fizette az útjukat. 

Az állítólagos „találkozó" után azonban sem Márki-Zay, sem Kész, sem a velük baráti média nem közölte, hogy pontosan kikkel is találkoztak, illetve kikkel tárgyaltak.

Sajtóhírek szerint az ellenzéki politikusok nem az amerikai külügyminisztérium (State Department vagy Department of State) tisztségviselőivel, hanem a civil szervezetként működő Amerikai Külszolgálati Egyesület (American Foreign Service Association-AFSA) szakértőivel tárgyalhattak.

A találkozóra a fényképek alapján az AFSA-nak az amerikai külügy épületében lévő irodájában került sor, tehát még csak nem is a szervezet székházában.

Az AFSA valóban támogató szervezete a külügyminisztériumnak, de csak olyan tanácsadói hálózatot működtet, amelyhez nyugdíjas tisztségviselők, szakértők csatlakozhatnak, hogy javaslatokkal segítsék a külügy munkáját.

Eközben a címlapon

Az igazság kiderítése érdekében az Origo előbb telefonon keresztül próbálta elérni Márki-Zayt és Készt, de nem jártak sikerrel, így később mailben küldték el kérdéseinket az ellenzéki politikusoknak.

Egyelőre nem válaszoltak, így továbbra sem tudni, hol jártak, kinek a meghívására, kikkel tárgyaltak - és hogy ki fizette az útjukat.