MANI

Ki­hir­det­ték az MVM EDISON Light Up! nyer­te­seit - E-zászló

Pa­ra­bo­li­kus nap­kol­lek­tort, e-zász­lót gyártó vál­lal­ko­zás, va­la­mint az IoT­rend Kft. EnergyAL és az IORA Smart Sys­tem nyerte a Ma­gyar Vil­la­mos Művek (MVM) EDISON Light Up! ener­ge­ti­kai star­tup idei ver­se­nyét. Lás­suk az E-zászló csa­pa­tá­nak vi­de­ó­ját!
  • Szerző: F.G.

Az MVM EDISON Light Up! második kiírására beérkezett pályamunkákkal szemben elvárás volt, hogy újító energetikai megoldásokat mutassanak be, valamint eleget kellett tenniük a feltételnek, hogy a clean energy, energy efficiency, IoT, Big Data és mesterséges intelligencia témakörökhöz kapcsolódjanak.

E-zászló - Kovács Attila, Kovács Tibor

Az innovátor testvérpár a jelenlegi szél- és vízenergia-termelő berendezések hatékonyságának növelésén dolgozik. Feltételezésük, hogy a forgó mozgásnál hatékonyabb módon is lehet a mozgó víz, illetve szél energiájából elektromos vagy mozgási energiát előállítani, hiszen a természetben az egyik leghatékonyabb helyváltoztatási mód a hullámmozgás. A halak is aránylag csekély mozgási energiát befektetve meglepő nagy hatékonysággal haladnak a nagy közegellenállású vízben.

Találmányuk, az e-zászló világújdonságként a Kármán-féle örvénysoron alapulva hullámmozgással állít elő mozgó víz, illetve szél energiájából elektromos, vagy mozgási energiát.

A fejlesztők négy év kutatás és fejlesztés során jutottak el az V. generációs működő modellig, amivel akár egyszerre lehetséges piezo és indukciós generátor segítségével is elektromos áramot termelni.

Az e-zászló a szerkezetéből adódóan tömeggyártásban kedvező áron előállítható, egyszerűen telepíthető, szinte minden tájépítészeti környezetbe jól illik, és egyben reklám célra is használható, zöldenergiát termelő berendezés.

Eközben a címlapon