RIPOSTER

Ki­hir­det­ték az MVM EDISON Light Up! nyer­te­seit - Pa­ra­bo­li­kus nap­kol­lek­tor

Pa­ra­bo­li­kus nap­kol­lek­tort, e-zász­lót gyártó vál­lal­ko­zás, va­la­mint az IoT­rend Kft. EnergyAL és az IORA Smart Sys­tem nyerte a Ma­gyar Vil­la­mos Művek (MVM) EDISON Light Up! ener­ge­ti­kai star­tup idei ver­se­nyét. Lás­suk a Pa­ra­bo­li­kus nap­kol­lek­tor csa­pa­tá­nak vi­de­ó­ját!
  • Szerző: F.G.

Az MVM EDISON Light Up! második kiírására beérkezett pályamunkákkal szemben elvárás volt, hogy újító energetikai megoldásokat mutassanak be, valamint eleget kellett tenniük a feltételnek, hogy a clean energy, energy efficiency, IoT, Big Data és mesterséges intelligencia témakörökhöz kapcsolódjanak.

Parabolikus napkollektor - Kovács Gábor, Sohajda István

A kéttengelyes, napkövető és speciális kialakítású parabolikus napkollektor a hagyományos kollektorokkal szemben 60 százalékkal több hőenergiát termel,

a napsugárzás 75-80 százalékát télen is hasznosítani tudja.

Külső hőmérsékletre nem érzékeny, automatikus védelemmel rendelkezik a túlmelegedés és a szél ellen. A kollektor kedvező áron működtethető, a mechanikai elemeit legalább 30 évre tervezték. Beszerzése 3-8 év alatt megtérülhet, kivitelezése és karbantartása költséghatékony, egyszerű. A szabadon álló és lapos tetőre is telepíthető, kizárólag újrahasznosítható anyagból készült kollektor a családi háztól a nagyiparig számos területen alkalmazható.

Eközben a címlapon