FOCI-VB

Csak szen­ved­nek a vb-n a ki­fa­csart sztá­rok

Messi és tár­sai: ezért csak ár­nyé­kuk ön­ma­guk­nak a sze­zon végén?
  • Szerző: vav

Hosszú még a torna, de egyelőre aggódhatnak a labdarúgó-világbajnokság favoritjainak szurkolói. Alig akadt olyan klasszis a fárasztó klubszezon végén kifacsart világsztárok között, aki az első meccsen igazolta volna a hírnevét. Lionel Messi és társai fáradtsága rányomja a bélyegét a csapataik játékára is.

Messi ebben a szezonban már a 61. meccsét játszotta
Messi ebben a szezonban már a 61. meccsét játszotta
Fotó: AFP
EZT OLVASTAD MÁR?

A franciák harmatgyenge játékkal, de legalább kiszenvedett győzelemmel; az argentinok, brazilok és spanyolok ellenben csalódást keltő döntetlennel; a címvédő németek pedig meghökkentő vereséggel rajtoltak az oroszországi vb-n. Nem kisebbítve a hősiesen küzdő, bravúrt végrehajtó ellenfeleik érdemeit, a favorit csapatok eddigi szenvedése visszavezethető a sztárjaik gyenge teljesítményére.

A tőlük szokatlan hibák és fáradtságuk egyenes következménye annak, hogy a klubjaikban egyre többször kénytelenek pályára lépni a legerősebb európai bajnokságokban és nemzetközi kupákban. Ez a tendencia aligha változik a közeljövőben, sőt! A milliárdokat kereső labdarúgóktól elvárják, hogy megdolgozzanak a pénzükért a jól fizető sorozatokban – inkább a tét nélküli, barátságos válogatott mérkőzések számából faraghatnak.

Mourinho szerint fölöslegesek a barátságos válogatott mérkőzések
Mourinho szerint fölöslegesek a barátságos válogatott mérkőzések
Fotó: AFP

„Ellenzem a felkészülési találkozókat. Ezek csak a nagy válogatott tornák előtt hasznosak, de idény közben értelmetlen keverni őket a selejtezőkkel"

– üzent hadat a közelmúltban José Mourinho a túl sűrű versenyprogramnak. A Manchester United vezetőedzője szerint a „fölösleges” terhelés és a sérülésveszély miatt is változtatni kellene a jelenlegi gyakorlaton.

Az Izland ellen felsült (1-1) Argentína tizenegyest is rontó ásza, Lionel Messi például a Barcelona húzóembereként 54 mérkőzésen játszott a 2017/2018-as szezonban, s ehhez jött a válogatottban még 6 – összesen tehát 60 – fellépés.

Eközben a címlapon
Nyilasi megmondta Nyilasi Tibor a -nak elmondta, a sztárok zöme fáradtan várta az oroszországi vb-t. „A legnagyobb klasszisok teljesen kifacsarva érkeztek a vb-re, hiszen a nemzetközi naptár rendkívül sűrű. A klubfutball mindent felülír, óriási pénzdíjakért játszanak a csapatok, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy kíméljék a sztárokat."

A Svájc ellen (1-1) kapura szinte veszélytelen, jobbára csak eső-kelő brazil Neymar csak 30-szor lépett pályára a PSG-ben, plusz 8-szor a Selecaóban, de csak a tavaszi lábtörése miatt állt meg összesen 38-nál.

Neymar csak a lábtörése miatt nem játszott sokkal többet tavasszal
Neymar csak a lábtörése miatt nem játszott sokkal többet tavasszal
Fotó: AFP

A Portugália ellen (3-3) nagyokat hibázó David De Gea 46-szor állt a Manchester United, és 8-szor a spanyol válogatott kapujában (ez összesen 54 mérkőzés).

De Gea szokatlan hibáira ráfizettek a spanyolok
De Gea szokatlan hibáira ráfizettek a spanyolok

A Mexikó ellen leszerepelt (0-1) vb-címvédő német válogatottban is feltűnően enervált Mesut Özil az Arsenalban 35-ször, a Nationalelfben további 6-szor (összesen tehát 41-szer) szerepelt.

Özil csak ténfergett a pályán
Özil csak ténfergett a pályán
Fotó: AFP

Cristiano Ronaldo a kivétel

A vb-n eddig az egyetlen üdítő kivétel Cristiano Ronaldo.

CR7 vasból van? Triplával kezdett a vb-n
CR7 vasból van? Triplával kezdett a vb-n
Fotó: AFP

Az Európa-bajnok portugálok szupersztárja úgy lőtt három gólt a spanyoloknak, hogy a BL-győztes Real Madridban 44, hazája válogatottjában 7 (összesen 51) meccset játszott. Ő tehát 33 évesen is bírja a kíméletlen terhelést.