INSIDER

Ki­de­rült, miért van ennyi mus­lica - ami nem is mus­lica!

Sosem lá­tott mennyi­ség­ben, fel­hők­ben go­mo­lyog a le­ve­gő­ben mil­li­árd­nyi mus­lica. Tönk­re­te­szik a ru­hán­kat, be­le­ra­gad­nak a ha­junkba, a sze­münkbe, fü­lünkbe száll­nak. Mus­li­cá­nak hív­juk az apró ro­va­ro­kat, de va­ló­já­ban nem azok...
  • Szerző: Ripost

Milliárdnyi muslica repked mindenfelé, sokkal több, mint az elmúlt években– legalábbis így hívjuk a kellemetlen, apró bogarakat, amik már egy ideje megkeserítik az életünket, Miskolctól Szekszárdig és Budapesttől Bajáig.

- Elég volt már belőlük! – panaszolta lapunknak egy fiatal budapesti lány. - Rosszabbak, mint a szúnyogok. Ocsmány fekete foltot hagynak a ruhán, és nem lehet kitérni előlük. 

Váltópólót rakok a táskámba, mert mire a munkahelyemre érek, fekete csíkokkal van tele a blúzom. A buszba is berepülnek.

Egy középkorú, debreceni asszony azt panaszolta, sehol sincs nyugta a fekete bogaraktól.

- Kedden voltunk a klinikán, még a folyosó is tele volt velük, de még a professzor úr irodája is - háborgott Nagy Mária.

Noémi Nyíregyházán él, neki is elege van már, kénytelen minden nap hajat mosni, estére mindene ragad a sok kicsi bogártól.

Eközben a címlapon

- Lassan ott tartok, hogy bárhova nyúlok, összenyomok egyet – mondta Noémi.

Szerencsére nagyobb kárt nem tesz bennünk, nem csíp és nem szúr, csak tapad mindenre, ezért roppant bosszantó. Irtani nem lehet, napszemüveggel, sötétebb színű ruhákkal védekezhetünk ellenük.

- Az enyhe tél és a meleg, csapadékos nyár kedvez nekik – mondta el a nak Kovács Dorottya agronómus. - A népnyelv muslicának hívja őket, de valójában levéltetvekről van szó, amik most növesztik a szárnyukat. Ebben az időszakban minden évben rajzanak, ám az idén minden eddiginél több van belőlük. A rajzásuk nagyjából még két hétig tart, utána jócskán csökken a számuk. Nem tudnak repülni, a szél viszi őket, keresik az új tápnövényüket.

Sok a fénybogár is Az időjárás miatt idén sok a levélbolha, a fénybogár és a csapadékos június miatt a béka is. A békák a meleg, nedves időben csapatostul ugrálnak a járdaszéleken. Kónyban a krumplibogarak szaporodtak el, tízezrével támadnak, bemennek a lakásokba, megeszik a kerti termést. Itt az inváziót egy olyan terület okozta, ahol tavaly nem szedték ki a krumplit a földből, hanem visszaszántották azt.