RIPOSTER

Ki­de­rült, med­dig tart még az őszi po­los­ka­in­vá­zió

Újabb po­los­ka­in­vá­ziót ho­zott az enyhe ok­tó­ber! Or­szág­szerte pa­nasz­kod­nak az em­be­rek, hogy te­he­tet­le­nek a bü­dös­bo­ga­rak­kal szem­ben. A jó idő jövő hét vé­géig biz­to­san el­tart, addig nem csök­ken a szá­muk.
  • Szerző: RIPOST

Mint a megírta, szeptember közepén volt az első nagy poloskainvázió: ahogy véget ért a nagy hőség, a büdösbogarak elözönlötték a kerteket és a házfalakat, beszálldostak a társasházi lakások ablakain is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Azért van most ennyi poloska, mert forró volt a nyár, meleg az ősz, és tavaly télen sem volt komoly fagy, így könnyen átteleltek

– mondta Sár József entomológus, vagyis rovartani szakember lapunknak. Aztán a hűvösebb, esős szeptember vége-október eleje „elmosta” a poloskákat, de most, hogy megint nyáriasra váltott az idő, itt a második invázió!

A szakember szerint nagyjából öt éve támadnak minden ősszel a vándorpoloskák (ez a zöld színű) és az ázsiai márványpoloskák (barna) egyedei.

Szinte óránként írnak ismerősök és ismeretlenek is, hogy tehetetlenek a büdösbogarakkal szemben. Ilyenkor ősszel ezek a rovarok behúzódnak melegebb helyekre, ezért jönnek be a lakásokba is. Sajnos természetes ellenségük nincs, emellett borzasztóan károsak: elpusztítják a növényeket

- mondta a -nak Both Zoltán, állatszakértő.

A poloskák nem csípnek, betegségeket sem terjesztenek, mindössze bűzt árasztanak, ha veszélyben érzik magukat, vagy ha összenyomjuk őket. Nem lehet hatékonyan irtani őket, ráadásul a cégek sem szokták vállalni a szervezett irtásukat. Értelme sem lenne, mert a poloskák nem telepednek le egy helyen, hanem csak időszakosan szállnak helyről-helyre, ezzel is bosszúságot okozva az embereknek. Jó, ha tudjuk: a „büdösbogár” nem ugyanaz, mint az ágyi poloska, így ha egy cég poloskairtást vállal, az általában az ágyi poloskára vonatkozik!

A nyárias október a jövő hét végig tart, így addig biztosan nem csökken a poloskainvázió. Aki tud, tegyen fel szúnyoghálót ellenük, és próbálkozhatunk házi praktikákkal is.

Eközben a címlapon