OTTHONKA

Kiderült, hány fok ideális a hűtőszekrényben

Veled is előfordult már, hogy hirtelen megemelkedett az áramszámlád? Ha a hûtő hőmérsékletét nem jól állítod be, döbbenetesen nő a fogyasztásod.
  • Szerző: A

Kevés ember tudja, milyen a legmegfelelőbb hőmérséklet a hűtőszekrényében. Ha a készülék hőmérsékletét túl alacsonyra állítod, sok áramot fogyasztasz és a konyhai készülék egész nap intenzíven működik.

+7 fok az ideális

Ez a hőmérsékleti kerék 2-es vagy 3-as fokozatát jelenti. Ha biztosra akarsz menni, mérd meg a pontos hőmérsékletet egy külön mérővel!

Télen alacsonyabb teljesítmény szükséges, mint nyáron

Nyáron a kereket állítsd 3-5-ös fokozatra, télen az 1-3-as fokozat is elég. Nyáron több energiára van szükség az ételek hűtéséhez, hiszen kint melegebb a hőmérséklet, télen viszont hideg van, így kevesebb energia is elég.

A hűtő nem hideget termel, hanem a benti meleg párologtatásával egy speciális hűtőfolyadék segítségével hűt. Mint amikor a strandon kijössz a vízből, párolog a tested és fázol pár percig.

Használd energiatakarékosan a hűtőd!

1. Fölöslegesen ne nyitogasd a készülék ajtaját, mert a beáramló meleg levegőt a gépnek le kell hűtenie, ami megemeli a belső páratartalmat. Ilyenkor jég képződik és ez növeli az energiafelhasználást.

2. Ha nincs automata leolvasztó funkciód, ügyelj a jég rendszeres leolvasztására. 5 mm-nyi jégréteg akár 25-30 %-kal növelheti a villamosenergia-felhasználást.

3. A fagyasztó ideális hőmérséklete -18 fok. Ha túl alacsonyra állítod a hőmérséklet értékét, magasra szökhet a készülék áramfogyasztása. Már 1 fok különbség esetén is  6-8 %-kal megugrik az energiafelhasználás.

4. Ne állítsd tűzhely vagy egyéb hőforrás mellé a hűtőszekrényt! Elhelyezéskor legalább 10 cm távolságot tarts a fal és a hűtő oldala között. A megfelelő szellőzéssel energiát takaríthatsz meg.

5. Forró vagy meleg ételt ne tegyél hűtőbe! A meleg étel megemeli a készülék belső hőmérsékletét és a lehűtéshez plusz energiát kell a gépnek felhasználnia.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?