MEDICINA

Ki­de­rült, ezért na­gyon ve­szé­lyes ter­he­sen teát vagy kávét inni

Bár az ál­ta­lá­nos vé­le­ke­dés sze­rint napi két csé­sze kávé vagy három csé­sze tea még a vá­ran­dós nők­nek sem árt, egy ír­or­szági ku­ta­tó­cso­port most in­kább azt ja­va­solja, hogy vá­ran­dó­san ha­nya­gold a koffe­in­tar­talmú ita­lo­kat.
címkék:

A várandós hölgyek számára eddig a napi 200 mg koffein bevitelét tekintették biztonságosnak – ez körülbelül két csésze kávét vagy három bögre teát jelent. A Dublin University College kutatói szerint viszont a koffein csökkenti a méhlepény véráramlását, ez pedig növelheti az alacsony születési súly kockázatát.

A Dr. Ling-Wei Chen által vezetett kutatócsoport 941 ír anya-baba párost vizsgált. Az anyák 48 százaléka teából vette magához a koffeint, míg 38 százalékuk kávéból. A vizsgálat eredményei szerint az első trimeszterben naponta elfogyasztott minden 100 g koffein 72 grammal csökkentette a baba születési súlyát. A koffein a babák születési hosszára és fejkörfogatára is hatással volt, sőt, arra is, melyik terhességi héten jöttek a világra. Az eredmények szerint azoknak a nőknek, akik a legtöbb koffeint fogyasztották, átlagosan 170 grammal kisebb születési súlyú babáik születtek, mint azoknak, akik a legkevesebbet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Még azoknál a hölgyeknél és kisbabáiknál is tapasztalható volt ez a hatás, akik a biztonságosnak mondható 200 mg-nál kevesebb koffeint fogyasztottak naponta.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Épp ezért Dr. Chen szerint a várandósoknak nagyon szigorúan korlátozniuk kellene a koffeinfogyasztásukat, mivel az szűkítheti a méhlepény véráramlását. A koffeinnek a szervezetből való kiürülése ráadásul a terhesség előrehaladtával lassul, így a koffein felhalmozódhat a szervezetben, és bejuthat a baba szervezetébe. A teában általában kevesebb a koffein, mint a kávéban, a tea típusától, a víz hőmérsékletétől és a forrázási időtől függően 23, de akár 110 mg is lehet egyetlen csészében.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egy 2015-ös kutatás szerint ráadásul a koffeinfogyasztás és a vetélés kockázatának növekedése között is összefüggés lehet – a 200 mg fölötti napi koffeinbevitel akár 25 százalékosra is növelheti a vetélési kockázatot. Egy másik kutatás szerint a gyerekkori elhízás veszélyét is növeli, ha az anya sok koffeintartalmú italt ivott a várandósság idején. Épp ezért, aki teljesen fel tudja adni a kávét és a teát várandósan, az a legjobban teszi, ha teljesen lemond a serkentőszerről.
címkék: