DIÉTA

Ki­de­rült az igaz­ság! Tény­leg mű­köd­nek a zsír­égető teák?

Min­den napra jut egy hir­de­tés, vagy egy ba­rátnő, aki ki­pró­bált va­la­mi­lyen gyors ered­ménnyel ke­cseg­tető zsír­égető teát. De vajon va­ló­ban mű­köd­nek ezek a gyógy­teák, és tény­leg erő­fe­szí­tés nél­kül lehet fogyni velük? Meg­kér­dez­tük a szak­ér­tő­ket, mi igaz a szép ígé­re­tek­ből.

A szakemberek többsége egyetért abban, hogy a zsírégető teákkal nem lehet fogyni, sőt, rosszabb esetben akár veszélyesek is lehetnek. És van három dolog, amit mindenképp tudnod kell róluk.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Főként vízből fogysz

A zsírégetőnek nevezett teákban gyakran erős víz- és hashajtó hatóanyag van. Nem nehéz belátni, hogy bár tényleg ledobhatsz velük egy-két kilót, nem a testzsírból fogsz fogyni. Gyakran szerepel az összetevők között a szenna, a rebarbaragyökér, a kutyabenge, a ricinus ezek mind hashajtó és vízhajtó hatású növények.A túlzott vízvesztéstől ráadásul ki is száradhatsz, míg a hashajtók tartós használat esetén függőséget is kialakíthatnak. És mivel csak a vizet adod le a segítségükkel, a leadott súly azonnal visszajön, ahogy abbahagyod a teázást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A természetes nem egyenlő a biztonságossal

Sok zsírégető tea egyáltalán nem esik át semmiféle bevizsgáláson – különösen, ha az internetről rendelsz ilyesmit. A gyártó bármilyen ígéretet ráírhat a csomagolásra, akkor is, ha ez nem igaz. Ráadásul nem is mindig szerepel a címkén az összetevők pontos listája. Egyre többször röppennek fel hírek olyan gyógyteákról, amelyek csodás eredményeket ígérnek, valójában azonban ártalmasak, és betiltott összetevőket tartalmaznak.Ami természetes (vagy amit annak mondanak), egyáltalán nem mindig biztonságos!

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay
Jobban jársz az igazi teával

Különösen a zöld tea gazdag az EGCG nevű vegyületben, amelynek bizonyítottan szerepe lehet a fogyásban. Azt még nem tudjuk, hogyan működik, pl. hogy a kalóriaégetést segíti-e, vagy a zsírbontást, esetleg a zsírsejtek képződését vagy a zsír felszívódását akadályozza, de az tény, hogy segít. Egyedül teaivással azonban nem fogod leadni a felesleges kilókat, az egészséges étrend, és a sport is kell hozzá.A zöldtea-kivonatoktól viszont tartsd távol magad, mert kellemetlen mellékhatásaik lehetnek, például szédülést és szabálytalan szívverést okozhatnak.