ÉLETMÓDI

Kiderült az igazság: így hat a pornó a szexuális életedre!

Nem, nem leszel tőle impotens, sem erőszaktevő. Szorongást viszont okozhat, úgyhogy bánj vele csínján!
címkék:
  • Szerző: S.M.

Úgy tűnik, hogy mostanában hadjárat folyik a pornóipar ellen: kongatják a vészharangot, hogy függőséget okoz és a nők lealacsonyítását propagálja. Amerikában, a hagyományosan konzervatív Utah államban egyenesen "közegészségügyi válságnak" kiáltották ki a pornót. A másik oldalról viszont azok a hangok is erősödnek, hogy a pornófüggőség jóval ritkább, mint azt gondolnánk, és a kifejezetten nőknek szánt pornófilmek egyre jobban hasítanak a piacon.

A Men's Health összeszedte a legáltalánosabb kijelentések cáfolatait:

1. A pornó nem addiktív.

A neurológiai kutatások bebizonyították, hogy a pornó nem addiktív. Nem azt állítják, hogy nem lehet kórosan túlzásba vinni a fogyasztását, csak azt, hogy nem úgy hat az agyra, mint az alkohol, a nikotin vagy a kábítószerek: testi függőséget nem okoz.

2. A pornó nem erősíti a nőgyűlöletet és nem bátorítja a szexuális erőszakot.

Egy friss, nagy mintán végzett kanadai kutatás bebizonyította, hogy azok, akik rendszeresen néznek pornót, sokkal inkább támogatják a nemek közti egyenlőséget, mint azok, akik nem fogyasztanak felnőtt filmeket.

Egy másik kutatás arra jutott, hogy a szexuális erőszak elfogadottsága szintén csökkent azoknak a köreiben, akik rendszeresen néznek pornót.

3. Kevésbé kockázatos dolog lefeküdni a pornófogyasztókkal

Õk ugyanis sokkal természetesebbnek tartják, hogy óvszert használnak az együttlétekkor. És több partnerük sincs, mint azoknak, akik nem néznek pornót, az viszont tény, hogy sokkal kalandosabb velük az élet, mert szívesen kísérleteznek új dolgokkal az ágyban.

4. Nem okoz merevedési zavarokat

A kutatók cáfolták azt az állítást is, hogy a túl sok pornó merevedési gondokhoz vezetne: nem válnak "érzéketlenné" szexuális téren a férfiak attól, hogy megnéznek egy csomó felnőtt filmet.

5. A pornó jót is tehet egy kapcsolatnak

Azok a párok, akik együtt néznek felnőtt filmeket, elégedettebbek a szexuális életükkel. Ennek egyszerű a magyarázata: a pornó a legkönnyebb módja az inspirációnak és az izgalom fenntartásának.

6. Tény azonban, hogy nem való mindenkinek!

A kutatások összefoglalása viszont nem azzal a céllal készült, hogy azt bizonyítsa: a pornónak csak áldásos hatásai lehetnek mindenki számára. A (pszicho)szexuálisan nem teljesen érett férfiak, vagy fiúk, akik egyébként is önbizalom- és figyelemhiánnyal küzdenek, veszélyeztetettek lehetnek, mert a tényleg kemény pornófajtákból egészségtelen, szexista mintákat tanulhatnak meg.

A kutatások arra is rámutattak, hogy fiatal, egyetemista korban szorongáshoz vezethet, ha valakinek lelkiismeretfurdalást okoznak a saját pornófogyasztási szokásai, azaz nézi, de közben rosszul is érzi magát tőle, és ez önértékelési zavarokat okoz.

A pornó tehát nem az ördögtől való dolog, de még sokat kell dolgozni azon, hogy pontosan fény derüljön rá: kinek és milyen körülmények között, milyen károk okozhat a pornófogyasztás.

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?