DIÉTA

Ki­de­rült, a kó­kusz tény­leg le­rob­bantja ró­lunk a zsírt

A kó­kusz az új di­é­tás őrü­let: a kó­kusz­olaj és a kó­kusz­víz már rég­óta ve­lünk van, de most itt a kó­kusz­ch­ips, a kó­kusz­fa­gyi és a többi kó­ku­szos fi­nom­ság. De vajon tény­leg olyan jó, mint aho­gyan a hívei ál­lít­ják?

Megelőzi az éhségrohamokat

A kókusz hosszú időre eltelít, mivel a benne levő kókuszolaj kémiai szerkezete segíti a teltségérzés kialakulását. Természetes cukortartalma gyors energiával látja el a testedet, míg zsírtartalma lassan dolgozódik fel a szervezetben: ettől a nyerő kombinációtól hosszú ideig energikusnak érzed magad, nem kívánod meg az édességet, és a vércukorszinted is egyenletes marad. Adj egy kis  kókuszreszeléket a reggeli gabonapelyhedhez, müzlidhez, a salátáidhoz, sőt akár a főtt ételeidhez is.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Szénhidrátszegény

Ha szeretnél egy kicsit visszavenni a szénhidrátfogyasztásból, a kókusz a legjobb választás, mivel meglehetősen szénhidrátszegény. Egy evőkanál kókuszreszelékben csak 3,5 gramm szénhidrát van – finom ízének köszönhetően viszont a cukrot is kiválthatja. Szinte minden ételhez illik a turmixoktól a főtt ételféleségekig.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Figyelj az adagra!

Mivel azonban a kókuszban jócskán van telített zsír, érdemes odafigyelni az adagokra: egy napra elég egy evőkanálnyi kókuszolaj, és két evőkanál kókuszreszelék. Kókusztejből elég fél-egy csészényi: a hígabból mehet az egy csésze (2,5 dl), a sűrűből viszont akár fél dl is elegendő lehet egy napra.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Különleges zsírsavak

A kókuszolaj a közepes szénláncú trigliceridek forrása, ezek a zsírsavak pedig némileg különböznek a hagyományosan fogyasztott zsiradékoktól. A kókuszolaj zsírtartalma nem raktározódik el testzsírként, inkább energia lesz belőle. Ám a tudomány egyelőre nem bizonyította kétséget kizáróan a kókusz fogyasztó hatását. Mértékletesen fogyasztva mindenesetre a kókusznak helye van az egészséges étrendben – de ha egészségtelenül táplálkozol, és ezt megfejeled egy kis kókusszal, azzal aligha fogsz célt érni.