INSIDER

Ezért ka­szál­nak olyan fur­csán egyre több hazai park­ban

Egyre gya­ko­ribb, hogy a par­kok­ban csak a járda mel­letti alig fél­mé­te­res részt vág­ják le ka­szá­lás­kor, vagy egy na­gyobb te­rü­le­tet ki­hagy­nak a vá­gás­ból. Mint meg­tud­tuk, nem vé­let­le­nül ka­szál­nak ilyen fur­csán a szak­em­be­rek. Veszp­rém­ben és Bu­da­pes­ten is élen jár­nak a mód­szer­rel.
  • Szerző: Ripost

Egy fotósorozatot tettek közzé Facebookon, a Városom, Veszprém nevű oldalon arról, hogy az észak-balatoni megyeszékhelyen a parkoknak sokszor csak a felén vagy harmadán vágják le a növényzetet, de előfordul, hogy csak a járda melletti 40-50 centis részt kaszálják. Többen hanyagsággal vádolják a munkásokat, de szakemberek rávilágítottak, hogy a szándék feltehetően a környezet védelme.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Mozaikkaszálásnak hívják ezt a módszert, és nagyon hasznos

– mondta a kérdésére Mészáros György, egy Pest megyei kertészeti cég vezetője.

„Csak azon a részen kaszálnak rendszeresen, ahol az valóban szükséges, a többi részen hagyják, hogy a vadnövényzet megnőjön, és egy-egy területet felváltva kaszálnak. Jó lenne, ha ez az egész országban elterjedne. Kaszáláskor ugyanis olyan növényeket is levágnak, amely a méhek és apró bogarak élettereként szolgálnak, ráadásul az árnyékot adó vadnövényzetre szükségük van például a gyíkoknak is, de a kisebb madarak is szívesen hűsölnek ilyen részen. Ha kaszálás után az apró állatok eltűnnek, elmarad a növények beporzása is, amely egy ördögi kört indít el, és a tűző napon a rövidre vágott füves rész is kiég.”

Mozaik kaszálásos veszprémi park.
Fotó: Városom, Veszprém
Mozaik kaszálásos veszprémi park. Fotó: Városom, Veszprém

De mi lesz a parlagfűvel, az allergiásokkal?

„A kérdés jogos, mozaikkaszálás esetén nem szerencsés a vegyszer használata sem, marad a kézi gyomlálás, feltéve ha találunk ilyen helyet, ugyanis az ilyen módon kaszált növényzetben jóval kevesebb a gyomnövény” – vélekedik a szakember.  

A fővárosi Főkert Nonprofit Zrt. kérdésünkre elmondta, hogy Budapesten is egyre több ilyen hely van. A Gellérthegy oldalán ilyen módszerrel segítik a növényzet sokféleségének fennmaradását, de így kaszálnak a Nehru-parton és néhány természetvédelmi területen is.