RIPOSTER

Ki­de­rí­tet­tük, ennyi­vel iha­tod ol­csób­ban a csa­polt sört!

A nagy sör­gyár­tók és a hazai kis­üzemi főz­dék kö­zö­sen for­dul­tak Varga Mi­hály nem­zet­gaz­da­sági mi­nisz­ter­hez, hogy ter­jesszék ki a csa­polt sörre is az ét­ke­ző­he­lyi ked­vez­mé­nyes áfát. Azaz a je­len­legi 27 szá­za­lék­ról 5 szá­za­lékra mér­sék­lőd­jön a fo­lyé­kony ke­nyér adója.
  • Szerző: RIPOST

Maga a miniszter mondta még egy februári üzleti fórumon: juttassák el hozzá a sörgyártók javaslatukat, ha tudnak az uniós szabályozásnak megfelelő, más tagállamban működő gyakorlatról. A kiszámolta, hogy átlagosan hány forinttal lenne olcsóbb egy korsó „folyékony kenyér” az áfacsökkentés után, aminek gyártó és fogyasztó egyaránt örülne.

"Minden sörgyártó közös érdeke, hogy a csapolt sörök áfája 5 százalékra csökkenjen. Egy-egy kicsi főzde kapacitásának jelentős része csapolt sörként fogy el, de a nagyoknál is jelentős, nagyjából 10 százaléknyi a csapolt értékesítés. Az áfa csökkentésével ráadásul elsősorban nem is a sörfőzdék, hanem a vendéglátók és a fogyasztók járnának jól: több vendéglátóhely működhetne, ez jótékonyan hatna a sörfogyasztásra"

EZT OLVASTAD MÁR?

– fogalmazott Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

Illusztráció
Illusztráció

Ha szeretnéd megtudni, hogyan reagáltak a hazai kézműves sörfőzdék az áfacsökkentés hírére és pontosan mennyibe kerülhet majd jövőre egy korsó csapolt sör, a csütörtöki számában elolvashatod!