KÜLFÖLD

Ki­akad­tak az ola­szok: Em­ma­nuel, kül­dünk neked 9000 mig­ránst

Be­ké­ret­ték Fran­cia­or­szág olasz­or­szági nagy­kö­ve­tét a római kül­ügy­mi­nisz­té­ri­umba szerda reg­gel, mi­u­tán Pá­rizs éle­sen bí­rálta az olasz kor­mány dön­té­sét, hogy nem en­gedi be ki­kö­tő­ibe a 629 af­ri­kai mig­ránst szál­lító Aqua­rius men­tő­ha­jót.
  • Szerző: F.G.

Az olasz külügyminisztériumban magyarázatot várnak a francia elnöki hivatal keddi közleményére. Ebben Emmanuel Macron francia elnök felelőtlennek és cinikusnak nevezte a római kormány magatartását.

A római kormánypalota szintén közleményben válaszolt, hangsúlyozva, hogy Róma „nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket”.

EZT OLVASTAD MÁR?

   Olaszországban ennél is nagyobb visszhangja volt annak, hogy Gabriel Attal, a Macron vezette En Marche párt brüsszeli szóvivője egyenesen undorítónak nevezte az olaszok eljárását.

Erre az olaszok nevében Mara Bizotto reagált, mondván,

a Macron vezette Franciaország migrációs politikája undorító, és a franciák mossák ki a szájukat, mielőtt Olaszországról beszélnek.

   Matteo Salvini olasz belügyminiszter kijelentette, hogy menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át.

„Emmanuel, ha tényleg arany szíved van, már holnap átküldünk neked további kilencezret!”

– üzente Matteo Salvini a francia elnöknek.

Eközben a címlapon

Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket.