MEDICINA

Kevés víz­ben főzöd a rizst? Vi­gyázz, ve­szé­lyes lehet!

Tud­tad, hogy ha egy­sze­rűen ha­gyod, hogy a rizs fel­szívja a fő­ző­vi­zét, ve­szé­lyes ar­zént jut­tat­hatsz a szer­ve­ze­tedbe? Ku­ta­tók azon­ban ki­kí­sér­le­tez­ték a rizs­fő­zés biz­ton­sá­go­sabb mód­ját, amellyel el­tün­tet­he­ted az arzén jó ré­szét a rizs­ből.
címkék:

Hogy kerül a rizsbe arzén? Az ipari eredetű környezetszennyezésből, és a régebben használt növényvédő szerekből, amelynek maradványa az elárasztott rizsföldek talajában akár évtizedekig is jelen lehet. Ír kutatók most azt vizsgálták, hogy a rizsfőzés különböző módszereivel eltávolítható-e az arzénszennyeződés a rizsből.

Fotó: Pinterest

Andy Meharg professzor, a belfasti Queens University kutatója először két rész vizet adott egy rész rizshez, és hagyta, hogy a rizs teljesen felszívja a főzővizet. Amikor azonban két rész rizst öt rész vízben főzött meg, azt tapasztalta, hogy a rizs arzéntartalma a felére csökkent. A legjobban azonban akkor csökkent az arzéntartalom, ha főzés előtt egy éjszakára beáztatta a rizst.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vizsgálatok szerint a rizs arzéntartalma tízszerese is lehet más élelmiszerekének. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség figyelmeztetett arra, hogy aki sok rizst eszik, annak szervezetében az arzén koncentrációja már aggodalomra adhat okot – az arzénszennyezés fejlődési problémákat, szívbetegséget, cukorbetegséget és idegrendszeri zavarokat okozhat, valamint akár a tüdő- és hólyagrák kialakulásához is hozzájárulhat.

Fotó: Pinterest

A szakértő szerint a legjobb lenne, ha a kávéfőzőhöz hasonló eljárással főznénk meg a rizst, mivel a rajta átcsepegő forró víz eltávolítja róla a szennyeződéseket. Korábbi kísérletekben akár 57-85 százalékkal is csökkentette a rizs arzéntartalmát, ha 12 rész vízben főzték meg az egy rész rizst.

Forrás: Daily Mail

címkék: