KÜLFÖLD

Két­sze­res Cser­no­bilt rob­ban­tot­tak volna Eu­ró­pára a ter­ro­ris­ták

Úgy tudni, hogy a brüsszeli rob­ban­tók ere­de­ti­leg két nuk­le­á­ris erőmű meg­tá­ma­dá­sára ké­szül­tek. Ha ter­vük si­ke­rül, po­kollá vál­toz­tat­ták volna em­be­rek mil­li­ó­i­nak éle­tét.
  • Szerző: F. G.

Ahogy arról a is beszámolt, a Brüsszelben robbantó terroristák rejtett kamerával figyelték meg a belga nukleáris fejlesztési program igazgatóját, akit a gyanú szerint el akartak rabolni, eredetileg ugyanis két atomerőmű megtámadását tervezték.

Mára az is kiderült, hogy 11 atomerőműben dolgozó munkás belépési engedélyét visszavonták, mert állítólag kapcsolatban állhattak a terroristákkal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A infografikáján feltüntettük a támadási célpontként felmerült két atomerőművet, bejelöltük azt a két 80 km sugarú kört, ahova egy esetleges reaktorrobantás szétszórta volna a radioaktív anyagok zömét.

A szennyezés sűrűn lakott körzeteket tett volna lakhatatlanná. A csernobili katasztrófa következményeiben az elmúlt 30 évben mintegy tízezer ember halt meg, százezrek veszítették el otthonaikat. Nyugat-Európában ez a hatás a csernobili sokszorosa lett volna, mivel itt jóval nagyobb a népsűrűség.

Igaz, hogy az erőművek a legszigorúbban védett objektumok a világban, de hogy reális volt a veszély, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a terrortámadással egy időben a hatóságok elrendelték az atomerőművek kiürítését.

Eközben a címlapon

A veszély akkor sem kisebb, ha "csak" nukleáris fűtőelemhez jutnak hozzá a terroristák, mert azok szétrobbantásával, az úgynevezett piszkos bombákkal is hatalmas területek szennyezhetők el.